Fantomele trecutului? Monseniorul Ioan Robu ar fi fost informator şi agent al Securităţii

Monesniorul Ioan Robu
Monesniorul Ioan Robu (ziarelive.ro)

Arhiepis­copul Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice, monseniorul Ioan Robu, ar fi fost informator şi agent al Securităţii comuniste, după cum reiese dintr-o serie de documente interne ale Securităţii, printre care şi fişa sa personală, publicate de istoricul şi cercetătorul Gabriel Catalan, fost angajat al CNSAS, pe blogul personal, relatează Româna Liberă.

Dintr-un document al Centrului de Informaţii Externe, unitatea centrală a Securităţii, vestita 0544, reiese că Ioan Robu fusese recrutat ca informator al Securităţii încă din anul 1972, "fiind pregătit cu sarcini specifice, întrucât a plecat la studii în Italia".

"În această perioadă a avut un aport informativ corespunzător. După reîntoarcerea în ţară a fost verificat, inclusiv prin mijloace speciale, rezultând că este un element pregătit profesional, dornic de afirmare şi cu multiple relaţii în mediul cultic şi laic. Nu au rezultat probleme de ordin contrainformativ. Din coroborarea datelor de care dispunem rezultă că sursa este utilă muncii de securitate", se mai precizează în documentul respectiv.

Potrivit altor note interne ale Securităţii din 1984, ascensiunea lui Robu în cadrul Bisericii Romano-Catolice ar fi fost sprijinită de statul român, aceştia cumpărând chiar voturile celor care l-au ales ca episcop. În alte documente, care fac referire la avizarea deplasărilor lui Robu în străinătate, se vorbeşte despre buna colaborare dintre episcop şi Securitate sau Departamentul Cultelor.

Fişa este întocmită de Ion Bodunescu, fost colonel de Securitate, fost şef al inspectoratelor judeţene ale MI din Dolj, Mehedinţi şi Teleorman.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, preotul Francisc Doboş, a trimis un comunicat de presă în care dezminte notele din rapoartele Securităţii.

"Monseniorul Ioan Robu este verificat de CNSAS de mai multă vreme, atât ca ierarh al Bisericii Catolice, cât şi ca membru al Academiei Române, conform legii. Până în prezent CNSAS nu a emis niciun fel de adeverinţă de colaborare referitor la Monseniorul Ioan Robu şi nu au fost depistate până acum dovezi care să ateste că ar fi colaborat în vreun fel cu Securitatea.

Încă din anul 2006, ca urmare a unei campanii anterioare de acelaşi tip, am solicitat CNSAS să efectueze verificări în evidenţele sale şi să ne comunice despre eventuala existenţă a vreunui dosar întocmit pe numele IPS Ioan Robu. Solicitări similare au fost făcute şi de către alte persoane şi asociaţii interesate. Răspunsul CNSAS comunicat Arhiepiscopiei Romano-Catolice confirmă faptul că nu s-a identificat niciun dosar întocmit pe numele Mons. Ioan Robu.", se arată în comunicatul citat.

Pentru a citi integral poziţia Arhiepiscopiei Romano-Catolice intraţi aici.

Pentru a citi articolul integral, care conţine mai multe detalii despre presupusa colaborare a monseniorului Ioan Robu cu Securitatea, intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne