Extrema dreaptă franceză îl depăşeşte pe Macron în sondajul Ifop legat de alegerile pentru Parlamentul UE

Marine Le Pen.
Marine Le Pen. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (AN) a depăşit pentru prima dată partidul preşedintelui Macron, LREM, într-un sondaj privind intenţiile de vot pentru Parlamentul European la alegerile din mai 2019.

Un sondaj realizat de Ifop publicat duminică a arătat că partidul de centru La Republique en Marche (LREM) a obţinut 19% dintre intenţiile de vot, comparativ cu 20% la sfârşitul lunii august, în timp ce partidul Adunarea Naţională al liderei de extremă dreapta Marine Le Pen – partid cunoscut anterior sub numele de Frontul Naţional – a obţinut 21% faţă de 17 procente obţinute anterior.

Cumulate cu cele 7 procente obţinute de suveranistul Nicolas Dupont-Aignan şi procentul obţinut de partidele pro-Frexit conduse de Florian Philippot, un fost asociat al lui Le Pen, şi Francois Asselineau, partidele de extremă dreapta au obţinut 30% dintre intenţiile de vot, o creştere de la 25% la sfârşitul lunii august.

Partidul conservator Republicanii, condus de Laurent Wauquiez, a scăzut cu 2%, obţinând 13 procente, în timp ce partidul de extremă stânga Franţa Nesupusă (France Insoumise), condus de Jean-Luc Melench, a scăzut la 11% faţă de 14 procente.

Melenchon a fost intens criticat şi batjocorit după ce a strigat la poliţişti în timpul unui raid efectuat asupra sediului partidului său ca parte a unei anchete anticorupţie.

Alegerile europene par să devină o bătălie majoră între partidele de centru şi pro-UE, precum LREM, şi formaţiunile de extremă dreapta care doresc să oprească imigraţia şi globalizarea.

La alegerile pentru Parlamentul European se va hotărî cine va conduce instituţiile majore ale Uniunii Europene, inclusiv Comisia Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe