Experţii: Dacă Rusia opreşte livrarea de gaze către Ucraina, Moldova este afectată direct

Conductă de gaz lângă Kiev
Conductă de gaz lângă Kiev (Sergei Supinsky / AFP / Getty Images)

Republica Moldova ar putea fi afectată economic de conflictul de la graniţele sale răsăritene, dacă conflictul se va perpetua. „Efectele se vor resimţi şi la noi, deja avem unele probleme, deşi deocamdată minore”, a declarat pentru Moldpres ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

„Discut aproape zilnic cu exportatorii, care spun că apar probleme, legate mai ales de siguranţa livrărilor şi instabilitatea economică din Ucraina. Oamenii de afaceri ne-au informat despre unele cazuri, dar nu există statistici care ar arăta în ce măsură suntem afectaţi economic”, menţionează ministrul.

Există probleme şi la tranzitarea unor mărfuri din Federaţia Rusă prin teritoriul ucrainean, în special referitoare la dotarea serviciului antigrindină.

„Vom resimţi această criză mai ales în planul care ne interesează cel mai mult, adică exporturile, mai ales că exportatorii vor deveni mai precauţi”, este de părere Alexandru Fală, director de program la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”.

Însă, apreciază expertul, nu este vorba de o scădere dramatică sau chiar de un şoc, deşi Ucraina este cel de-al treilea partener comercial al Republicii Moldova.

„Vor fi afectaţi agenţii economici care exportă în Ucraina, dar per ansamblu nu o să fie un şoc. Vor avea de pierdut şi acei care au încheiat contracte în hrivna ucraineană, care s-a depreciat considerabil”, a mai spus Alexandru Fală. El mai adaugă că ar putea să fie afectate şi importurile, „dar impactul crizei îl vor resimţi, în primul rând, exportatorii”.

Potrivit expertului mai „există o altă problemă, în cazul în care Federaţia Rusă stopează livrarea de gaze către Ucraina, acest fapt loveşte direct în Republica Moldova. Acesta este cel mai periculos lucru”.

La 31 martie expiră acordurile privind achiziţiile de energie electrică, astfel că până la sfârşitul lunii curente urmează să se ajungă la o nouă înţelegere privind preţul şi volumul de livrări a energiei electrice. Surse din cadrul companiilor energetice afirmă că negocierile cu furnizorii, inclusiv din Ucraina, au început încă la sfârşitul anului trecut, astfel că nu se aşteaptă la surprize.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, schimburile comerciale între Republica Moldova şi Ucraina s-au ridicat în anul 2013 la 800 milioane de dolari SUA. Exporturile moldoveneşti pe piaţa ucraineană au crescut cu 15,3 la sută, până la 141 milioane de dolari SUA, iar importurile din Ucraina s-au majorat cu 10,9 la sută, până la 659 milioane de dolari. Cu puţin peste o pătrime din importurile pe care le realizează Moldova din Ucraina reprezintă produse minerale, în special energie electrică şi uleiuri de petrol, circa 18 la sută le constituie importurile de produsele alimentare, aproximativ 12 la sută metalele comune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe