Expert: Mărirea salariilor pentru unii bugetari din R. Moldova - populism electoral

Promiţând salarii mai mari, guvernanţii ţintesc creşterea intenţiei de votare pentru PDM, chiar dacă pentru un grup bugetar restrâns şi o perioadă incertă deoarece legile bugetare pot fi ajustate, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că intenţia guvernării de la Chişinău de a majora unele salarii în sectorul public cu până la 90% ar fi populism electoral la care s-a recurs după ce partenerii externi au ţinut să atenţioneze că alegerile parlamentare trebuie să fie corecte.

„Chiar dacă beneficiile se pot răsfrânge asupra unui număr redus de cetăţeni, gestul populist va fi apreciat şi încurajat atât de către populaţia beneficiară cât şi de alţii”, a adăugat expertul precizând că pentru votanţii săraci din R. Moldova contează mai puţin sustenabilitatea bugetului public sau angajamentele faţă de FMI.

În concluzie, Dionis Cenuşă atenţionează că rezultatul ţintit de guvernare este de scurtă durată şi anume de a creşte intenţia de votare pentru PDM, stimulată cu promisiunea de a oferi o salarizare mai bună, chiar dacă pentru un grup bugetar restrâns şi o perioadă determinată deoarece legile bugetare ca şi alte acte legale pot fi ajustate.

La începutul acestei săptămâni, în cadrul briefingului săptămânal, liderul PDM, Vlad Plahotniuc a declarat că peste 150 mii de bugetari vor avea majorări esenţiale la salarii începând cu 1 decembrie. Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării ar fi educaţia, sănătatea, asistenţa socială, autorităţile publice locale. „Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor creşte cu 20%, 50%, iar pentru unii chiar şi cu 90% ceea ce este, de fapt, o creştere a salariilor fără precedent în Republica Moldova.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe