Expert american în apărare aeriană explică incidentul cu racheta rusă "boomerang", revenită pe nepusă masă la expeditor [VIDEO]

(Captură ecran)

Zilele trecute, a apărut în spaţiul public o înregistrare video din Ucraina, care arată ceea ce ar fi o rachetă sol-aer rusească lansată de un sistem de apărare antiaeriană neidentificat, care eşuează spectaculos, putând să-şi avarieze propriul lansator în acest incident. Un expert american în apărare aeriană a declarat pentru The War Zone că, în opinia sa, ceea ce se vede în videoclipurile pe care le-a vizionat de mai multe ori, este cel mai probabil un sistem rusesc care a lansat un interceptor defect, potrivit MSN.

Oricare ar fi cazul, videoclipurile rezultate în urma incidentului sunt destul de spectaculoase.

Potrivit unor relatări neverificate de pe reţelele de socializare, în incidentul nocturn a fost implicat un sistem mobil de apărare antiaeriană operat de Rusia, care făcea parte din forţa de invazie în interiorul Ucrainei. Aceleaşi surse afirmă că ceea ce vedem s-a întâmplat în apropiere de Alcevsk, în regiunea Luhansk, o regiune care a cunoscut lupte foarte grele în ultimele săptămâni.

Videoclipurile par să arate patru rachete lansate într-o succesiune destul de rapidă înainte de a urca pe cerul nopţii. În timp ce primele trei tiruri par să fi pornit aşa cum era de aşteptat, cea de-a patra rachetă pare să se defecteze la câteva secunde după lansare, făcând un arc de aproape 180 de grade înainte de a se prăbuşi înapoi spre lansator. Apoi loveşte solul, sau explodează în alt mod, cu o ploaie uriaşă de efecte pirotehnice.

După ce au fost postate cele două videoclipuri, unii observatori le-au comparat cu un incident anterior care a implicat o defecţiune suferită de un sistem de rachete sol-aer Buk (SA-11 Gadfly) operat de Ucraina. În timp ce urcarea iniţială a rachetelor după lansare este destul de asemănătoare, incidentul ucrainean diferă prin faptul că racheta execută un model de tip tirbuşon, continuând să urce, iar orice epavă pare să se prăbuşească la o distanţă considerabilă de lansator.

Până în prezent, nu există nicio confirmare că racheta rusă raportată ar fi fost un exemplar din seria Buk, deşi aceste arme au fost utilizate pe scară largă de ambele părţi în conflict. Buk-urile operate de Rusia au început să fie observate în apropierea graniţei ucrainene înainte de invazie, iar cea mai recentă versiune Buk-M3 a sistemului a fost, de asemenea, desfăşurată în conflict.

Pentru a încerca să înţelegem mai bine ce s-ar fi putut întâmpla în acest presupus incident cu rachete ruseşti, ne-am adresat lui David Shank, care a fost comandantul Şcolii de artilerie de apărare aeriană a armatei americane de la Fort Sill, Oklahoma, înainte de a se retrage, având gradul de colonel.

"Mie mi se pare unul din două lucruri. Este posibil să fie doar un simplu glonţ prost. Un fel de ratare a focului, în care glonţul este lansat şi apoi pur şi simplu funcţionează defectuos", a declarat Shank pentru The War Zone vineri după-amiază.

Fostul comandant afirmă ca a mai văzut că se întâmplă acest lucru.

"Se întâmplă cu sistemele americane. Nu se întâmplă des. Nu este frumos. Este foarte rar, dar se întâmplă. Am văzut personal că a avut loc cu rachete Stinger în două sau trei ocazii în cariera mea, în care racheta se lansa şi apoi nu avea impuls şi cădea pur şi simplu la sol", afirmă Shank.

In opinia sa, cel mai probabil a fost vorba de un glonţ care nu a funcţionat bine.

"Se pare că a făcut aproape o întoarcere în formă de potcoavă. Ca un bumerang. Dar nu a spus cu adevărat ce era pe teren. Exista un sistem pe care îl proteja, asigurând un fel de apărare punctuală pentru ceva chiar acolo, lângă sistem? Sau asigura un fel de protecţie de zonă? Este greu de spus ce s-a întâmplat după explozie."

Shank a evocat, de asemenea, posibilitatea ca racheta în cauză să fi fost avariată în timpul încărcării sau în timpul unui fel de mişcare în staţia de lansare a erectorului. "O aripioară îndoită, eventual, care ar fi putut, de asemenea, să provoace manevrele rachetei într-un mod atât de drastic şi catastrofal", a adăugat el.

Întrebat despre ce le-ar fi putut trece prin minte membrilor echipajului de la sol, Shank a spus: "Probabil că nu este diferit de ceea ce au trăit majoritatea soldaţilor americani din artileria de apărare aeriană atunci când au avut o ratare de foc, inclusiv eu însumi". Te gândeşti: "Uau, ar fi putut fi rău". Şi în acest caz, a fost rău pentru că a avut un impact destul de aproape de sistemul care a tras aşa-numitul interceptor."

Shank a declarat că este "sigur că a provocat unele pagube". Dacă a fost un sistem ghidat de radar, acesta ar fi putut fi distrus.

"Nu este nevoie de prea mult pentru a deteriora sau chiar distruge un radar, de exemplu, cum ar fi un radar Patriot. O mulţime de resturi sunt aruncate în aer şi ar fi putut foarte uşor să distrugă şi radarul", a spus Shank.

Deşi este "probabilă" deteriorarea echipamentului, Shank a declarat că nu se ştie dacă incidentul a rănit sau a ucis pe cineva la sol. Dar nu ar fi o surpriză, având în vedere ceea ce se vede în video.

"Gândiţi-vă doar la o rachetă sau la un mortier, la impact şi apoi la schijele care ar fi rezultat pur şi simplu din impact", a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe