Ex-ministru al Sănătăţii din RM: Nici unei ţări nu i-a venit în cap să declare că medicii nu s-au infectat la serviciu cu virusul Wuhan

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

Fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, Ala Nemerenco, consideră că luni comunitatea medicală a primit a doua palmă de la autorităţile Republicii Moldova care au declarat că din 60 de lucrători medicali infectaţi doar 9 cazuri sunt legate de prestarea asistenţei medicale. „Prima a luat-o în cazul doamnei doctor decedată la datorie.”

Aceasta notează că din numărul total de 263 de cazuri infectate cu virusul Wuhan, 60 sunt din sistemul medical (23%, de 2 ori şi ceva mai mult ca în Italia şi ca în România). Potrivit statisticilor oficialilor, 28 de lucrători medicali nu ar fi putut indica în fişa epidemiologică cauzele unde s-au infectat, iar alte 26 de cazuri au fost considerate căpătate pe cale comunitară de transmitere.

„Am ajuns. Ca şi lucrătorii medicali care muncesc zi şi noapte, să fie declaraţi indirect nişte iresponsabili, care agaţă infecţia naiba ştie pe unde”, scrie ex-ministrul Sănătăţii pe pagina sa de socializare atenţionând că nu au fost prezentate locurile de muncă ale cadrelor medicale, pentru a se vedea cum se clasifică aceste îmbolnăviri.

Mai mult, nu a fost prezentat numărul cadrelor medicale care s-au infectat în familie, de la soţ/soţie, care au adus boala de la serviciu. „Ce înseamnă în viziunea oficialilor 'nu au putut indica unde s-au infectat?' 26 cazuri tocmai. Personalul medical, în special cel de pe ambulanţe sau medicina primară intră în contact cu mai mulţi pacienţi pe zi, unii dintre ei adresându-se cu alte probleme, nimeni presupunând că ar putea avea şi infecţia de coronavirus.”, a menţionat aceasta.

„Prin această concluzie, Republica Moldova neagă transmiterea infecţiei de către o persoană care este asimptomatică? Dacă da, să se adreseze OMS cu invenţia sa, dacă nu - să ne explice cum poate cel care completează Fişa epidemiologică să indice sursa infecţiei dacă nu o cunoaşte. A nu putea identifica sursa pe moment nu confirmă că ea nu a contactat cu personalul medical la locul de muncă”, a adăugat fosta membră a Executivului.

Ala Nemerenco a ţinut să sublinieze că a verificat datele prezentate de ministerele de resort din România, Italia şi Franţa. Nici unei ţări nu i-a venit în cap să declare că infectarea cadrelor medicale are loc în afara serviciului. „Cifrele la ei sunt prezentate cu regrete, pe categorii, specialităţi. Şi mai îndrăznesc să zic că este grav când sunt aşa trataţi cei de la care aşteptăm salvarea.”

Ludmila Lupu, medic de la Călăraşi a menţionat, în context, că lucrătorii medicali dacă nu ar merge la datorie, nu ar avea de unde contacta virusul comunist. „Mai mare prostie nu am auzit!!! Ce neruşinare să învinuieşti lucrătorii medicali de iresponsabilitate! Noi în fiecare zi plecăm ca la război, neavând nici teste ca să ne examinăm, nici echipament corespunzător, şi asta ca în cazul infectării să fim acuzaţi de iresponsabilitate!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe