Europa post-Snowden ar putea schimba legile în materie de spionaj pe internet

Angela Merkel.
Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Snowden face cu adevărat istorie. Dacă nu el, dezvăluirile lui. Asistăm, cel puţin în ceea ce priveşte reglementările internaţionale privind spionajul şi pierderea iluziei că intimitatea mai există, la o lume pre şi post "Snowden a dezvăluit". Într-un interviu televizat, cancelarul german Angela Merkel a susţinut ideea adoptării unui acord european în vederea unei mai bune protecţii a datelor private ale europenilor pe Internet.

Este necesar ca ţările UE să convină asupra unui "acord european privind protecţia datelor" care să reglementeze obligativitatea "societăţilor de Internet, Facebook, Google şi altele" de a dezvălui ţărilor europene cui transmit datele utilizatorilor lor".

Acordul european ar trebui să se asigure că societăţile gigant ale internetului, precum Facebook şi Google vor fi supuse aceloraşi reguli stricte de confidenţialitate în toate statele membre ale UE, şi nu se supun pur si simplu doar legislaţiei naţionale din ţara în care sunt înregistrate, a afirmat dna Merkel.

Dna Merkel s-a confruntat cu critici dure în ultimele zile, fiind acuzată că nu sa a luat măsuri ferme pentru a a proteja dreptul la intimitate a cetăţenilor germani, ale căror activităţi pe internet şi convorbiri telefonice ar fi fost, afirmă voci acuzatoare, supravegheate de serviciile de informaţii britanice şi americane.

Acuzată de principalul său oponent politic, Peer Steinbrück din Partidul Social Democratic, că a eşuat în a îşi îndeplini jurământul de a îi proteja pe cetăţenii germani, Angela Merkel scoate problema monitorizării internetului din contextul strict german şi o plasează pe agenda europeană. Ea le cere altor state membre, în special Marii Britanii şi Irlandei, care au legi privind protecţia datelor mai puţin riguroase decât Germania să îşi înăsprească legislaţia în domeniu.

Pentru a îşi ilustra ideea, Dna Merkel atrage atenţia asupra faptului că, deşi Germania are o legislaţie foarte bună în ceea ce priveşte protecţia datelor, de una singură nu poate schimba situaţia la nivel global, în condiţiile în care o companie precum Facebook, care a fost înregistrată în Irlanda a fost doar obiectul legislaţiei irlandeze.

În cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne şi Justiţiei ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, Germania va apăra "o poziţie foarte strictă", a dat ea asigurări. Dna Merkel îşi doreşte ca ţările UE să convină asupra unor reglementări comune la nivel european privind protecţia datelor.

Alte ţări europene, precum Marea Britanie, au avut "o filozofie foarte diferită cu privire la protecţia datelor şi legi foarte diferite de cele ale germanilor în ceea ce priveşte accesul serviciilor secrete la comunicaţii. "Trebuie să avem o discuţie amănunţită pentru a descoperi ceea ce este rezonabil", a notat ea.

"Scopul nu justifică întotdeauna mijloacele"

Poziţia Germanei în ceea ce priveşte colectarea informaţiilor secrete este "scopul nu justifică întotdeauna mijloacele", declară Dna Merkel.

Cancelarul Germaniei nu acuză direct, dar din discursul ei reiese, consideră presa internaţională, că suspiciunile conform cărora SUA a încălcat legile germane de protecţie au un fundament. Indiciul speculat de presa este sintagma "în viitor" din următoarea declaraţie a Dnei Merkel: "Mă aştept din partea guvernului american la o promisiune clară că în viitor vor respecta legea germană pe teritoriul german. Relaţiile noastre sunt de prietenie. Suntem într-o alianţă de apărare şi trebuie să fim capabili să ne bazăm unul pe celălalt".

Totodată, Dna Merkel a declarat că Germania a primit, cu ocazia vizitei la Washington de săptămână trecută a ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, asigurări ferme că întreprinderile germane nu au fost vizate de spionaj industrial american.

"I s-a spus foarte clar ministrului de Interne că nu exista un spionaj industrial vizând companii germane", a dat ea asigurări.

Întrebată ce crede despre faptul că există rapoarte conform cărora şi propriul ei telefon mobil este supravegheat, Dna. Merkel a răspuns că nu are cunoştinţă despre astfel de rapoarte, dar că genul acesta de informaţii sunt pe agenda discuţiilor între oficialii germani şi autorităţile de la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe