Eroziunea dinţilor - sau altfel spus, uzura dinţilor

Saliva ajută la protejarea dinţilor împotriva eroziunii deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi.
Saliva ajută la protejarea dinţilor împotriva eroziunii deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi. (Photos.com)


Eroziunea dinţilor poate afecta persoane de toate vârstele. În timp ce acizii din diete sunt de obicei cauza eroziunii dentare la copii şi adolescenţi, pe măsură ce persoana avansează cu vârsta, producţia de salivă redusă care apare în mod natural, poate duce la forme mai severe de eroziune.

Producţia de salivă redusă rezultă, de asemenea, ca un efect secundar al multor medicamente luate pentru boli comune, cum ar fi hipertensiunea arterială, depresia, reflux, contracepţia şi chiar migrene.

Saliva ajută la protejarea împotriva eroziunii dentare, deoarece neutralizează acizii din alimente şi băuturi. În cazul în care producţia de salivă este compromisă, aceşti acizi au o şansă mai mare de a ataca smalţul dinţilor.

Este important să fiţi informaţi cu privire la posibilele efecte secundare pe care medicamentele le pot avea asupra producţiei de salivă şi să luaţi măsuri pentru a reduce efectul secundar negativ cauzat de aceasta, cum ar fi: evitarea alimentelor şi băuturilor care sunt acide şi pot exacerba gura uscată, alcoolul, cofeina şi băuturile carbogazoase precum şi luarea de gumă de mestecat fără zahăr, care stimulează fluxul de salivă şi acizi. Este important să bei apă regulat.

Medicul dentist vă poate recomanda metode suplimentare. Niciodată nu încetaţi să luaţi un medicament care v-a fost prescris, chiar dacă bănuiţi că provoacă o gură uscată. Discutaţi despre efectele adverse ale medicamentelor şi opţiunile pe care le aveţi cu medicul dentist şi medicul dumneavoastră.

Dr. Meerna Howley funcţionează într-un cabinet stomatologic în Sydney, Australia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură