Erdogan susţine că uciderea “brutală” a jurnalistului Khashoggi a fost planificată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că “uciderea brutală” a jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul a fost “planificată” cu câteva zile înaintea morţii acestuia.

Luând cuvântul la o întâlnire a partidului AK, ce a avut loc marţi în Parlamentul turc, Erdogan a cerut ca Arabia Saudită să ofere răspunsuri legate de moartea lui Khashoggi şi cine a ordonat operaţiunea, potrivit RFE.

De asemenea, Erdogan a cerut ca suspecţii să fie judecaţi în Istanbul.

Preşedintele turc a făcut afirmaţiile după ce Dogu Perincek, lider al Partidului Patriotic (VATAN), a declarat că trupul lui Khashoggi ar fi fost găsit într-un puţ la reşedinţa consulului general saudit în Istanbul.

“Surse de încredere din serviciul de securitate din Istanbul mi-au spus că trupul lui Khashoggi a fost găsit într-un puţ, care este localizat într-o grădină a reşedinţei consulului general saudit”, a afirmat Dogu.

Khashoggi, rezident american care a lucrat pentru The Washington Post şi a fost un critic al prinţului saudit moştenitor Mohammad bin Salman, a dispărut în 2 octombrie după ce a intrat în clădirea Consulatului Arabiei Saudite pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale.

Iniţial, Riadul a negat că ar şti ceva despre soarta jurnalistului, ca apoi să afirme că acesta a fost ucis într-o “încăierare” în interiorul Consulatului. Ulterior, Riadul a precizat că uciderea lui Khashoggi a fost o “operaţiune ilegală”.

Dar în ultimele câteva zile, diverse rapoarte media au citat oficiali turci care au prezentat o altă versiune a evenimentelor, una mai teribilă: astfel, Middle East Eye a notat că dr. Salah Muhammad al-Tubaigy – care a fost identificat de New York Times şi alte organizaţii media ca fiind un “expert în autopsii” şi a cărui prezenţă ar anula sugestiile saudiţilor că uciderea jurnalistului nu a fost premeditată – a început să îl taie în bucăţi cu un fierăstrău pe Khashoggi când acesta era inconştient, dar încă în viaţă. Khashoggi a devenit inconştient după ce a fost injectat cu o substanţă misterioasă. Ulterior, publicaţia New York Times a susţinut că membri ai echipei de asasini trimisă din Arabia Saudită în Istanbul pentru sângeroasa operaţiune i-au tăiat lui Khashoggi degetele de la mâini în timp ce acesta era conştient. Acest act de cruzime ar fi avut loc în timpul unui interogatoriu în care jurnalistul a fost bătut şi torturat, înainte să fie târât într-o altă cameră unde a fost finalizată măcelărirea sa.

Erdogan a afirmat că oficialii saudiţi trebuie să dezvăluie cine a planificat uciderea - indiferent ce rang deţine - şi a cerut ca cei 18 suspecţi reţinuţi de Riad în acest caz să fie judecaţi în Istanbul.

De asemenea, liderul turc a declarat că încercările de a învinui agenţi de informaţii pentru moartea lui Khashoggi “nu ne vor mulţumi”.

“Instituţiile de informaţii şi securitate au dovezi care arată că uciderea [jurnalistului] a fost planificată”, a mai adăugat Erdogan.

Liderul turc a susţinut că trei agenţi au aterizat în Istanbul cu o zi înaintea uciderii lui Khashoggi într-o aparentă misiune de recunoaştere, iar ziua următoare au ajuns la Consulat 15 persoane.

“De ce s-au întâlnit aceste 15 persoane în Istanbul în ziua crimei? Căutăm răspunsuri la această întrebare. Cine a dat ordin acestor oameni?”

Preşedintele american Donald Trump a cerut Turciei să prezinte dovezile şi a susţinut în repetate rânduri în ultimele zile că se opune oricărei acţiuni de periclitare a unor operaţiuni de vânzări de arme de peste 100 miliarde de dolari ale SUA către Arabia Saudită. Totuşi, el a afirmat că va lua în considerare aplicarea de sancţiuni împotriva Regatului în cazul Khashoggi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe