Suspect în asasinarea lui Khashoggi moare într-un accident de maşină bizar

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi
Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi (Captură Foto)

Un locotenent în vârstă de 31 de ani din Forţa Aeriană Regală Saudită, care se presupune că a participat la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a murit într-un “accident de maşină bizar” în Riad, potrivit mass mediei turceşti.

Mashal Saad al-Bostani aparent a făcut parte dintr-o echipă de 15 asasini trimisă la Consulatul saudit din Istanbul în 2 octombrie, în timpul vizitei efectuate de jurnalist în clădirea consulatului, înainte ca echipa să plece în scurt timp din Turcia, potrivit publicaţiei Yeni Safak.

Bostani a intrat în Turcia la ora locală 1:45 a.m. (22:45 GMT), a fost cazat la Wyndham Grand Hotel şi a plecat din Turcia la ora locală 9:46 p.m. (18:46 GMT) cu un avion privat care aparţine companiei Sky Prime Aviation, a precizat publicaţia.

Presupusul rol al lui Bostani în asasinarea jurnalistului saudit nu este clar, la fel cum nu sunt nici detaliile accidentului rutier tragic din Riad – incident care a generat acuzaţii privind muşamalizarea faptelor de către cei care au orchestrat uciderea lui Khashoggi. Între timp, un jurnalist de la publicaţia turcească Daily Hürriyet, a scris joi că Mohammed al-Otaibi, consulul general saudit din Istanbul, va fi următoarea persoană ce va fi executată”.

Ziarul Yeni Safak a susţinut miercuri că vocea lui Otaibi poate fi auzită pe una dintre înregistrările audio cu interogatoriul şi asasinarea lui Khashoggi în consulat. Se consideră că autorităţile turceşti deţin aceste înregistrări.

Potrivit raportului, după ce Otaibi a spus interogatorilor “faceţi-o altundeva afară sau voi avea probleme”, acestuia i s-a spus: “taci din gură dacă doreşti să trăieşti când te vei întoarce în Arabia Saudită”.

Otaibi s-a întors în Arabia Saudită marţi, înainte ca reşedinţa sa din Istanbul să fie percheziţionată miercuri şi joi de poliţia turcă timp de peste 8 ore, potrivit publicaţiei Daily Hürriyet.

Aparent, Khashoggi – un rezident american, autor de editoriale pentru ziarul american The Washington Post şi o voce critică la adresa guvernului saudit – a murit în şapte minute, potrivit Middle East Eye şi Wall Street Journal.

Dar în ceea ce probabil au fost cele mai teribile detalii ale raportului, Middle East Eye a notat că dr. Salah Muhammad al-Tubaigy – care a fost identificat de New York Times şi alte organizaţii media ca fiind un “expert în autopsii” şi a cărui prezenţă ar anula sugestiile saudiţilor că uciderea jurnalistului nu a fost premeditată – a început să îl taie în bucăţi pe Khashoggi când acesta era inconştient, dar încă în viaţă. Khashoggi a devenit inconştient după ce a fost injectat cu o substanţă misterioasă.

Ulterior, publicaţia New York Times a susţinut că echipa de asasini i-a tăiat lui Khashoggi degetele de la mâini în timp ce acesta era conştient. Acest act de cruzime ar fi avut loc în timpul unui interogatoriu în care jurnalistul a fost bătut şi torturat, înainte să fie târât într-o altă cameră unde a fost finalizată măcelărirea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe