Erdogan lansează cea mai mare operaţiune împotriva kurzilor. Peste 11.000 de profesori suspendaţi

Ankara a suspendat mii de profesori kurzi pentru presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat, de asemenea, o operaţiune masivă pentru a elimina militanţii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Aproximativ 11.500 de profesori au fost suspectaţi de activităţi de “susţinere a organizaţiei teroriste şi a afiliaţilor acesteia”, a afirmat joi agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu. Turcia are în prezent aproximativ 850.000 de profesori.

“Persoanele în cauză sunt suspendate temporar – în concediu – în timpul investigaţiei oficiale”, a declarat un oficial pentru agenţia de ştiri AFP, cerând să rămână anonim.

Aflat într-o vizită în oraşul majoritar kurd Diyarbakir la sfârşitul săptămânii trecute, premierul turc Binali Yildirim a anunţat că aproximativ 14.000 de profesori urmează a fi suspendaţi pentru legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îl consideră o organizaţie teroristă.

În plus, oficialii turci au preluat aparent controlul a două consilii sud-estice conduse de Partidul Regiunilor Democrate (PRD), un partid pro-kurd. Cele două consilii se află în districtele Sur şi Silvan, ambele în provincia Diyarbakir.

Totuşi, guvernatorul local al regiunii a negat preluarea controlului, conform Anadolu si agenţiei private de ştiri Dogan.

“Rapoartele privind preluarea controlului asupra a doua birouri de primari în Diyarbakir nu reflectă adevărul. Nu a existat nicio astfel de numire în acest moment. Dacă va exista o numire, va fi publicată o declaraţie”, a afirmat oficialul.

Erdogan a susţinut că PRD este o extensie a PKK. În plus, PRD este partenerul regional al Partidului Popular Democrat pro-Kurd (HDP).

PKK poartă un război împotriva Ankarei din 1984, când a început lupta pentru crearea unui stat kurd independent în sud-estul Turciei. Peste 40.000 de persoane au murit în conflict până în prezent.

În acelaşi timp, preşedintele turc Erdogan a anunţat lansarea celei mai mari operaţiuni din istoria ţării pentru eliminarea militanţilor.

Liderul turc a precizat joi că suspendarea funcţionarilor publici care au legături cu grupul terorist a fost un element cheie pentru eliminarea teroriştilor. În plus, el a declarat că Turcia îşi va continua ofensiva în nordul Siriei, unde militanţii kurzi şi-au construit o fortăreaţă, respingând forţele rebele şi militanţii jihadişti ai Statului Islamic.

“Am desfăşurat şi desfăşurăm în prezent cea mai mare operaţiune împotriva organizaţiei teroriste PKK [din istoria Turciei], atât în interiorul cât şi în exteriorul graniţelor noastre”, a adăugat Erdogan.

Această mişcare a preşedintelui are are loc la scurt timp după ce aproximativ 40.000 de academicieni, oameni de afaceri, jurnalişti, judecători, poliţişti, militari şi profesori au fost arestaţi în Turcia pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen, un cleric musulman ce locuieşte în exil în SUA şi care a fost acuzat de Ankara că ar fi orchestrat un puci eşuat ce a avut loc în Turcia în 15-16 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe