Erdogan discută cu SUA şi Rusia despre crearea unei “zone sigure” în Siria

Preşedintele turc a cerut omologilor săi american şi rus să creeze o zonă interzisă zborului în Siria. Dar aliaţii occidentali ai Turciei sunt prudenţi în ceea ce priveşte amplificarea implicării lor în conflictul sirian vechi de peste 5 ani.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său american Barack Obama. În centru, cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (st) şi omologul său american Barack Obama. În centru, cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că a cerut liderilor mondiali să creeze o zonă interzisă zborului (no-fly) în nordul Siriei, la două săptămâni după ce forţele turce au împins grupul jihadist Statul Islamic şi miliţiile kurde din zona de frontieră.

Erdogan şi-a reiterat planul pentru o “zonă sigură” în timpul discuţiilor cu preşedintele american Barack Obama şi omologul rus Vladimir Putin la summitul G20 din China.

“Cetăţenii sirieni din ţara noastră şi cei care ar dori să imigreze din Siria pot avea acum oportunitatea să trăiască paşnic pe propriile pământuri şi în propriile locuinţe”, a declarat Erdogan, făcând referire la zona curăţată de jihadişti şi militanţi kurzi.

“O zonă no-fly ar putea fi creată acolo şi aceasta a fost sugestia mea pentru Obama şi Putin. Acest lucru ar putea fi realizat cu ajutorul forţelor de coaliţie”, a adăugat preşedintele turc.

Aliaţii occidentali au rezistat creării unei zone no-fly în Siria de teamă că o astfel de măsuri îi va atrage şi mai mult în conflictul sirian vechi de peste 5 ani.

Turcia, care găzduieşte aproape 3 milioane de refugiaţi sirieni, a avut un rol esenţial în reducerea valului de imigranţi către Uniunea Europeană, unde au ajuns în 2015 peste un milion de refugiaţi şi imigranţi.

În plus, preşedintele turc a precizat că Ankara lucrează cu forţele coaliţiei conduse de SUA şi cu Moscova pentru a instaura un acord de încetare a focului în Alep pe durata sărbătorii musulmane Eid al-Adha, care va începe în 11 septembrie.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise în războiul sirian începând cu 2011, când forţele guvernamentale au lansat o operaţiune violentă de suprimare a protestelor pro-democraţie care cereau demisia preşedintelui Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe