Discuţii “constructive” între Merkel şi Erdogan la Summitul G20

După “discuţii constructive” cu preşedintele turc Recep Erdogan, cancelarul german Angela Merkel a declarat că ar putea exista “veşti bune” pentru legiuitorii care doresc să viziteze soldaţii germani din Turcia şi pentru turcii care doresc să viziteze UE.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Întâlnirea dintre Angela Merkel şi Recep Erdogan a avut loc cu ocazia summitului G20 care a început duminică în China şi este pentru prima dată când cei doi lideri au ajuns faţă în faţa de la puciul eşuat din Turcia din 15-16 iulie.

“Conversaţia a fost constructivă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german în oraşul chinez estic Hangzhou.

După întâlnire, Merkel a susţinut că în următoarele săptămâni există şansa ca UE şi Turcia să îşi rezolve neînţelegerile cu privire la călătoriile fără vize ale cetăţenilor turci în blocul european. În plus, ea a adăugat că ar putea exista “veşti bune” în următoarele zile pentru legiuitorii germani care doresc să viziteze soldaţii staţionaţi în Turcia.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au deteriorat în luna iunie după ce parlamentarii germani au susţinut o rezoluţie care recunoaşte drept genocid uciderea în masă a armenilor de către forţele otomane în 1915-1916. Ca răspuns, Turcia a blocat accesul delegaţiilor germane la baza aeriană de la Incirlik. Guvernul german a urmărit de atunci să calmeze tensiunile, de exemplu prin evidenţierea faptului că rezoluţia nu are un caracter obligatoriu. Guvernul din Berlin nu s-a distanţat public de rezoluţia parlamentară, iar revista germană Der Spiegel a susţinut în această săptămână că autorităţile vor face acest pas.

Turcia, statul succesor al Imperiului Otoman, se opune cuvântului “genocid” şi susţine că mulţi turci, precum şi armeni, au fost ucişi în timpul acelor violenţe.

Acordul UE-Turcia

Guvernul german a susţinut că Merkel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au discutat şi despre războiul sirian.

Conflictul de 5 ani din Siria a dus la părăsirea ţării de milioane de oameni, dintre care mulţi au ajuns Europa, iar alţii se află în Turcia. Pe baza unui acord încheiat în luna martie, Ankara a căzut de acord să contribuie la reducerea fluxului de imigranţi care doresc să ajungă în UE. Turciei i s-au promis în schimb câteva miliarde de euro, călătorii fără vize pentru turci în blocul european şi accelerarea discuţiilor de aderare la UE.

Turcia a oferit sâmbătă asigurări Europei că îşi va respecta partea din acord, în ciuda ameninţărilor repetate din ultimele câteva luni că se va retrage din acord dacă UE nu va ridica restricţiile pentru vize. În acelaşi timp, Ankara a criticat ceea ce a numit o lipsă de solidaritate din partea ţărilor europene, inclusiv a Germaniei, după puciul eşuat din iulie. După întâlnirea de duminică, este posibil ca disputa respectivă săa fie soluţionată în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe