Erdogan cere Washingtonului să anuleze decizia de a înarma kurzii sirieni

Preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că decizia SUA de a înarma forţele kurde care luptă în Siria împotriva grupului jihadist Statul Islamic va fi schimbată cât mai repede.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

“Sper foarte mult ca această greşeală să fie reparată imediat”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la o conferinţă de presă.

Erdogan a susţinut că doreşte să creadă că aliaţii Turciei vor fi de partea Ankarei şi nu a organizaţiilor teroriste.

El a promis că va discuta despre temerile Turciei în ceea ce priveşte această problemă atunci când se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump în 16 mai la Washington.

Comentariile sale au avut loc după ce Pentagonul a anunţat că preşedintele Trump şi-a dat acordul pentru echiparea luptătorilor kurzi din Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG), care luptă în Siria împotriva militanţilor grupului jihadist Statul Islamic.

Turcia consideră că YPG este un grup terorist care are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce desfăşoară de câteva decenii o rebeliune împotriva forţelor turce pentru a obţine o autonomie mai mare. PKK este interzis în Turcia şi este considerat, de asemenea, grup terorist.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA care luptă împotriva Statului Islamic, a declarat miercuri că SUA ar putea în scurt timp să înceapă distribuirea anumitor tipuri de arme şi echipamente luptătorilor YPG din Siria, adăugând că va face acest lucru treptat şi că procesul va fi monitorizat îndeaproape.

În zona de conflict, o alianţă susţinută de SUA şi formată din miliţii kurde şi arabe a declarat miercuri că a capturat în întregime din mâinile Statului Islamic atât oraşul Tabqa, cât şi cel mai mare baraj din Siria, un obiectiv major în cadrul pregătirilor alianţei pentru un asalt asupra Raqqa, ultima fortăreaţă a jihadiştilor în Siria.

Alianţa Forţele Democrate Siriene (FDS) a luptat cu Statul Islamic timp de câteva săptămâni în Tabqa, situat la aproximativ 40 km vest de Raqqa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe