Damasc: trupele ONU de menţinere a păcii nu au ce căuta în zonele sigure din Siria

Guvernul sirian a respins ideea ca trupele ONU de menţinere a păcii să patruleze cele patru zone sigure din Siria ca parte a unui acord recent intermediat. Damascul a declarat de asemenea că este “prematur” să se discute dacă acordul va fi unul reuşit.
Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni în Damasc, ministrul sirian de externe Walid al-Moallem a explicat decizia respingerii observatorilor ONU, luată în legătură cu un acord intermediat recent şi care implică crearea a patru zone sigure.

“Partea rusă a subliniat că poliţia militară va fi desfăşurată [în zonele sigure] şi nu forţele de menţinere a păcii sub supravegherea Naţiunilor Unite” pentru a monitoriza implementarea acordului, a declarat al-Moallem reporterilor.

“Nu acceptăm un rol al ONU sau al forţelor internaţionale pentru a monitoriza acordul”, a declarat el, în timp ce a reiterat angajamentul guvernului sirian pentru noul acord.

Oficialul sirian a notat că este “prematur” pentru a discuta dacă acordul va fi un succes, dar a adăugat că guvernul va retalia “dur” împotriva oricărei încălcări a acestuia de către rebeli. Guvernul sirian şi opoziţia rebelă nu au semnat acordul.

Un purtător de cuvânt al delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura, a refuzat să comenteze pe marginea remarcilor ministrului sirian.

Un acord instabil

Rusia, Turcia şi Iranul au încheiat săptămâna trecută un acord pentru înfiinţarea a patru zone sigure în care forţele opoziţiei şi ale guvernului sirian vor trebui să înceteze ostilităţile. Acordul include zone sigure în nord-vestul, nordul, centrul şi sudul Siriei ca o măsură temporară ce ar putea rămâne în vigoare pentru şase luni. Pe baza acordului, Rusia, Iranul şi Turcia trebuie să stabilească graniţele exacte ale acelor zone până în 4 iunie.

Acordul semnat în capitala kazahă Astana stipulează, de asemenea, că cele patru zone vor include puncte de control pentru a se asigura deplasarea civililor neînarmaţi şi livrarea de ajutoare umanitare. Totuşi, acordul nu menţionează în mod specific utilizarea poliţiei militare.