Egiptul susţine că "regimul opresiv" al Siriei trebuie înlăturat

Preşedinte Egiptului, Mohamed Mursi, îndeamnă la intervenţie în Siria, pentru oprirea vărsării de sânge.
Preşedinte Egiptului, Mohamed Mursi, îndeamnă la intervenţie în Siria, pentru oprirea vărsării de sânge. (- / AFP / GettyImages)

Egiptul a îndemnat joi la intervenţie pentru oprirea vărsării de sânge din Siria. Adresându-se unei reuniuni de 120 de naţiuni, Egiptul a susţinut că este de datoria acestora să acţioneze împotriva "regimului opresiv" lui Bashar al-Assad, fapt care i-a determinat pe sirieni să se retragă de la reuniune, potrivit unui raport Reuters.

Preşedintele Mohamed Mursi, ales în urmă cu două luni, după o revoltă populară ce l-a răsturnat pe liderul egiptean Hosni Mubarak, a declarat că Assad şi-a pierdut legitimitatea luptând să zdrobească o revoltă de 17 luni, în care au fost ucişi 20.000 de oameni.

Discursul usturător al lui Mursi de la un summit al liderilor statelor nealiniate, găzduit de aliatul şiit al lui Assad, Iranul, l-a determinat pe ministrul de Externe al Siriei să-l acuze pe liderul islamist moderat sunnit de incitare la mai multă vărsare de sânge în Siria.

Discursurile politice critice la adresa preşedintelui sirian au avut loc tocmai când rebelii au declarat că au doborât un avion de vânătoare în nordul Siriei, unde forţele aeriene bombardează oraşele controlate de opoziţie, într-o contra-ofensivă acerbă împotriva insurgenţilor.

Aceasta a fost ultima lovitură a inamicilor lui Assad asupra puterii aeriene a Siriei, pe care se bazează din ce în ce mai mult pentru înăbuşirea revoltei. Rebelii au declarat în această săptămână că au atacat o bază militară aeriană din nord şi au doborât un elicopter ce bombarda un cartier din Damasc.

"Vărsarea de sânge din Siria este responsabilitatea noastră a tuturor şi trebuie să ştim că aceasta nu se poate opri fără o intervenţie puternică din partea noastră", a declarat Mursi.

"Trebuie să demonstrăm solidaritate deplină cu lupta celor care doresc libertate şi justiţie în Siria, şi să traducem această simpatie într-o viziune politică clară, care să susţină o tranziţie paşnică spre un sistem democratic de guvernare, care să reflecte dorinţa de libertate a poporului sirian."

Comentariile lui Mursi l-au făcut pe ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, să părăsească întâlnirea, plângându-se ca Mursi incită luptătorii "să continue vărsarea de sânge", a relatat televiziunea siriană de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe