Egiptenii au aprobat noua Constituţie, legitimând regimul generalului al-Sisi

Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi
Egipt: Generalul Abdel Fattah al-Sisi (MOHAMED EL-SHAHED / AFP / Getty Images)

Egiptenii au aprobat cu o majoritate covârşitoare noua Constituţie, legitimând astfel regimul instaurat de general Abdel Fattah al-Sisi, după înlăturarea de la putere a preşedintelui Morsi de către armată.

Constituţia a fost votată cu voturile a 98,1% dintre egiptenii care s-au prezentat la vot, a anunţat sâmbătă Comisia electorală egipteană, însă rata de participare la referendum a fost de numai 38,6%. Din cei peste 53,4 milioane de alegători eligibili, la referendum s-au prezentat 20,6 milioane de persoane, 19,98 milioane votând în favoarea noii Constituţii.

Referendumul a fost aşteptat cu emoţii şi îngrijorare de guvernul interimar, numit de armată, care a sperat să obţină un prag de prezenţă la urne mai bun decât cel de la referendumul pentru Constituţie organizat în 2012 de fostul preşedinte Morsi (32,9%), pentru a legitima astfel destituirea şi arestarea acestuia, ca fiind o expresie a voinţei poporului egiptean.

Cu câteva zile înainte de scrutin, generalul al-Sissi, cel mai puternic om din Egipt la acest moment, legase de rezultatele referendumului chiar posibilitatea de a candida la preşedinţie, declarându-se pregătit să acceadă la această funcţie dacă "poporul" i-o va cere.

"Amintiţi-vă de eroii din armata ţării. Ei au restaurat speranţa într-un viitor mai bun şi mai sigur în Egipt ", s-a grăbit să declare Nabil Salib, şeful comisiei electorale, imediat după anunţarea rezultatelor scrutinului pentru Constituţiei.

Reamintim că scrutinul a fost puternic contestat de Frăţia Musulmană, adepţi ai fostului preşedinte egiptean. Peste 350 de persoane au fost arestate în timpul celor două zile de scrutin pentru încercări de a preturba votarea. Marţi, nouă persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii pro-Morsi în timp ce la Cairo a explodat o bombă chiar înaintea deschiderii secţiilor de votare.

Din noua Constituţie au fost îndepărtate o serie de clauze ce deschideau calea unei islamizări a legii - motivul revoltei împotriva lui Morsi - , însă puterile instituţionale au fost modificate nesemnificativ, consolidând şi mai mult influenţa armatei în viaţa politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe