Efectul Ordonanţei anunţate de Teodorovici - Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă

În cazul în care ordonanţa de urgenţă anunţată de Eugen Teodorovici va intra în vigoare în forma actuală, toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, avertizează AFEER.
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Toţi furnizorii români de energie vor dispărea din piaţă, dacă vor fi obligaţi să plătească un impozit de 3% din cifra de afaceri, şi doar cei susţinuţi de multinaţionale vor putea supravieţui, a declarat, miercuri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), comentând proiectul de ordonanţă de urgenţă prezentat marţi de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

"Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte", a declarat Lungu, citat de Agerpres.

Ion Lungu mai atrage atenţia că, în final, consumatorii vor fi cei care vor suporta toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.

"Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării", a adăugat preşedintele AFER.

Nu în ultimul rând, Lungu a mai precizat că, aşa cum arată proiectul de ordonanţă, această contribuţie este în plus faţă de tarifele actuale ale ANRE şi, după cum scrie în text, se va aplica la întreaga cifră de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au şi alte activităţi.

Preşedintele AFEER a mai atras atenţia asupra faptului că, chiar dacă ordonanţa nu se aprobă în Guvern, pentru că s-a făcut referire la ea şi a fost lansată în spaţiul public, anulează practic orice investiţie în sectorul energetic în următoarele şase luni, pentru că investitorii vor aştepta decizia finală a autorităţilor.

În plus, alte efecte ar putea fi refuzul traderilor de a mai importa energie şi, în condiţii extreme, inclusiv deconectarea unor consumatori, au mai spus reprezentanţii companiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne