Efectul guvernării PSD. Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României de la stabil la negativ

foto
foto (Digi24)

Agenţia Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva privind economia României din cauza deficitelor în creştere pe motiv că economia a încetinit iar deficitul bugetar este în creştere. Ratingul rămâne triplu B, adică la limita recomandată pentru investiţii, relatează Digi24.ro.

În comunicat, S&P menţionează ”mari deviaţii de cheltuieli făcute de guvernul precedent”, care au forţat actualul guvern să îşi revizuiască în creştere ţintele de deficit pentru 2019 şi 2020.

"Creşterile de salarii şi pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanţial, notează agenţia, dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe continuă să se deterioreze şi persistă mai mult decât estimările din prezent, absenţa consolidării fiscale ducând la creşterea datoriei publice şi a celei externe. Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potenţiale repercusiuni negative asupra bilanţurilor din sectorul public şi privat”, mai arată Standard & Poor’s în comunicatul citat.

Agenţia mai precizează că Guvernul a majorat ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020 la 4,3% şi, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% şi 3,0% şi menţionează că aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de a rezolva restanţele din bugetul pentru 2019, în timp ce şi-a redus aşteptările de creştere a încasărilor bugetare.

Totodată, Standard & Poor's apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Îngrijorător este că faptul că agenţia apreciază că, din moment ce deficitul va depăşi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca România să nu poată evita o procedură a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. De altfel, România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne