Ebola determină autorităţile spaniole să pună sub carantină 5 persoane


  
Spitalul Carlos al III-lea din Madrid, Spania.
 
Spitalul Carlos al III-lea din Madrid, Spania.   (Captura Video)

Spania a pus sub carantină cel puţin 5 persoane pentru a preveni răspândirea Ebolei în ţară, după ce o asistentă medicală a devenit primul caz confirmat de ebola în afara Africii de Vest.

Asistenta în vârstă de 40 de ani, soţul ei, 2 infirmiere şi un spaniol care a călătorit în Nigeria sunt izolaţi în spital, au declarat oficialii sănătăţii din Madrid.

Soţul nu a prezentat niciun simptom şi una dintre infirmiere are diaree, dar nu are febră.

Unul din cei cinci a fost testat negativ la boală, a raportat Reuters în cursul zilei de marţi, citând un oficial spaniol al sănătăţii. Nu a fost clar care dintre cei izolaţi a fost testat.

Rafael Perez-Santamaria, directorul Spitalului Carlos al III-lea, a declarat că alţi 22 de oameni cu care a intrat în contact asistenta medicală infectată sunt acum monitorizaţi.

Asistenta medicală a tratat un misionar spaniol în vârstă de 75 de ani care s-a îmbolnăvit în Liberia şi un preot de 69 de ani care s-a îmbolnăvit în Sierra Leone. Ambii misionari au murit, primul în 12 august şi al doilea în 25 septembrie.

Asistenta s-a îmbolnăvit în 30 septembrie şi oficialii au spus că ea a intrat în camera celui de-al doilea pacient de două ori.

“Acest lucru ne-a luat prin surprindere”, a spus Perez-Santamaria. “Ne revizuim protocoalele, le îmbunătăţim. Prioritatea este aceea de a afla ce s-a întâmplat de fapt.”

Coordonatorul şef pentru alerte şi urgenţe legate de sănătate din cadrul Ministerului spaniol al Sănătăţii, Fernando Simon, a spus la un post de radio local că există o mică şansă ca oamenii care au intrat în contact cu asistenta să fi contractat boala.

Un număr mic de angajaţi din cadrul sistemului medical au demonstrat în Madrid faţă de pericolul cu care se confruntă personalul spitalului datorită acestei boli.

“Nu este un joc pe care să îl jucăm aşa cum vor ei. Este o chestiune foarte îngrijorătoare şi nu au abordat situaţia cum trebuie”, a declarat o asistentă la spitalul La Paz din Madrid, pe care unul dintre misionari l-a vizitat.

Un cardiolog al Spitalului La Paz a adăugat: “Nu putem înţelege cum a putut fi contaminat cineva care purta un costum cu dublă protecţie şi două perechi de mănuşi.”

Grevă a angajaţilor din sistemul medical

Epidemia de ebola, cea mai gravă din cele înregistrate până acum, a infectat cel puţin 7.400 de oameni la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cel puţin 3.400 au murit în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai afectate ţări de această epidemie.

Marţi, UNICEF a livrat 70 de tone metrice de provizii în Guineea pentru a ajuta ţara să combată epidemia, conform directorului regional al UNICEF pentru Africa Centrală şi Vest, Manuel Fontaine. Proviziile au inclus echipamente de protecţie pentru personalul medical, medicamente de bază, alimente, apă şi alte produse necesare.

Fontaine a declarat că, per total, UNICEF a livrat 600 de tone metrice de provizii în Guineea, Liberia şi Sierra Leone în ultimele două săptămâni.

Tot marţi, membrii unor echipe însărcinate cu incendierea cadavrelor victimelor infectate cu ebola în două districte din Sierra Leone au intrat în grevă deoarece nu li s-au plătit sporurile săptămânale pentru risc.

Echipele celor două districte au în raza lor de acoperire şi capitala Freetown.

“Nu am fost plătiţi de două săptămâni şi chiar acum avem nevoie de bani. Nu ne pasă dacă cadavrele au fost aruncate peste tot prin oraş, tot ce ne trebuie sunt banii noştri. Am fost stigmatizaţi în comunităţile noastre, aşa că guvernul să ne dea bani”, a susţinut unul dintre membrii echipelor de incinerare, păstrându-şi anonimatul.

Răspunzând la problema grevei, viceministrul sănătăţii din Sierra Leone, Madina Rahman, a declarat că echipele au fost plătite la sfârşitul lunii septembrie şi că li se datorează bani doar pentru această săptămână. Ea a adăugat că banii au fost trimişi prin bancă şi angajaţii vor fi plătiţi la sfârşitul săptămânii. Ea nu a comentat despre cereriile pentru sporurile de risc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe