"E un moment trist pentru justiţia din România" - Statutul magistraţilor, "cosmetizat" de comisia lui Iordache

Comisia specială condusă de pesedistul Florin Iordache a dat undă verde proiectului de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, spre nemulţumirea celor din USR, care acuză o serie de "dispoziţii foarte grave" introduse de majoritatea PSD-ALDE-UDMR.
Stelian Ion
Stelian Ion (Mihut Savu / Epoch Times)

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care a trecut miercuri seară de comisia specială prezidată de artizanul OUG 13, Florin Iordache, conţine dispoziţii foarte grave, a tras un semnal de alarmă, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion, care consideră că "este un moment trist pentru justiţia din România".

"În seara aceasta, s-a livrat un produs de către coaliţia PSD-ALDE - şi de multe ori UDMR. E un produs la normă. Din păcate, legile nu se fac la normă, iar cei care au avut vreodată de a face cu Justiţia şi s-au întrebat cum un text de lege poate fi atât de neclar şi confuz explicaţia ar putea să o afle văzând lucrările acestei comisii. S-a lucrat neprofesionist, s-a lucrat la normă. E pur şi simplu revoltător atunci când preşedintele acestei comisii afirmă că au fost avute în vedere toate opiniile tuturor asociaţiilor magistraţilor. Vreau să spun foarte clar că CSM a precizat din nou că nu îşi dă avizul pe această variantă, deci nu există susţinerea magistraţilor. S-au făcut amendamente ad hoc de către un membru al unei singure asociaţii astăzi. Asociaţiile pe care am fi vrut să le invităm şi noi, opoziţia, nu au fost primite la masa discuţiilor", a declarat Stelian Ion, citat de Agerpres.

În opinia deputatului, rezultatul lucrărilor comisiei parlamentare speciale în privinţa acestui proiect reprezintă "un ghiveci".

"Sunt dispoziţii care se bat cap în cap, sunt dispoziţii neconstituţionale din start, se încalcă decizii ale Curţii Constituţionale, deşi s-a dorit să se pună în acord legea cu deciziile CCR. Evident că vom ataca pe toate căile. Deja am sesizat CCR şi, pe 13 decembrie, este termen pentru a se pronunţa asupra obiecţiei noastre de neconstituţionalitate", a precizat Stelian Ion.

Vicepreşedintele Comisiei speciale a apreciat că proiectul conţine dispoziţii "foarte grave" şi, din punctul de vedere al USR, acesta "este un moment trist pentru justiţia din România".

"Procurorul nu mai este independent în România. În al doilea rând, comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete vor controla declaraţiile magistraţilor - chestiune inacceptabilă. Se elimină această atribuţie a preşedintelui României, care este de rang constituţional, de a numi procurorii şi judecătorii. S-au separat într-adevăr pe secţii aceste cariere între judecător şi procuror, dar s-a mers la extremă, ceea ce înseamnă că fiecare secţie va avea un rol foarte mare şi că influenţa - dacă ne putem imagina într-o Românie că poate exista la un moment dat o astfel de influenţă politică - va fi mult mai uşor de realizat pe secţii, şi nu în plenul Consiliului Superior al Magistraturii", a punctat Stelian Ion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne