Două spitale japoneze vor să efectueze mastectomii gen Angelina Jolie

(photos.com)

Două spitale din Tokyo au demarat procedurile legale pentru a realiza mastectomii preventive în cazul unor paciente purtătoare de gene care implică un risc înalt în apariţia cancerului la sân, informează ziarul nipon Asahi Shimbun, citat luni de cotidianul spaniol La Razon.

Cele două centre, Institutul de Oncologie din Tokyo şi Spitalul San Lucas, vor fi primele care introduc acest nou tip de procedură care în ultimele zile a căpătat notorietate după operaţia dublă de mastectomie la care s-a supus actriţa Angelina Jolie. Femeile care au dreptul să opteze pentru acest tip de operaţie vor fi cele care, asemeni lui Jolie, suferă de o mutaţie a genelor BRCA 1 sau BRCA 2, şi care implică posibilitatea de a dezvolta cancer mamar şi cancer ovarian.

Institutul de Oncologie din Tokyo a cerut comisiei sale de etică să realizeze o evaluare în iunie şi să aprobe acest tip de proceduri, în timp ce Spitalul San Lucas este deja abilitat pentru a efectua acest tip de operaţii.

Ideea ambelor centre este de a oferi posibilitatea acelor persoane care suferă o mutaţie a acestor gene - şi care implică un risc înalt de dezvoltare a acestor două tipuri de cancer - să se supună sau nu unei mastectomii pentru a preveni apariţia unei tumori. 'Există persoane preocupate de posibilitatea de a li se detecta un cancer din cauza unei mutaţii genetice şi am vrea să le oferim alternativă', a explicat directorul secţiei genetice a Institutului de Oncologie din Tokyo, Masami Arai.

Astfel, li s-ar permite femeilor care s-au supus deja unei operaţii de extirpare a unei glande mamare pentru că s-au îmbolnăvit de cancer, să efectueze o altă mastectomie la celălalt sân pentru a preveni extinderea cancerului. Pacientele care vor dori să se supună unor teste genetice pentru a detecta posibile mutaţii vor plăti între 200.000 şi 250.000 de yeni (între 1.500 şi 1.900 de euro) având în vedere că aceste teste nu sunt acoperite de asigurările medicale japoneze.

În cazul detectării unei anomalii, pacientele vor fi informate despre avantajele şi dezavantajele pe care le presupune o mastectomie înainte de a lua decizia de a se opera. Costul mastectomiei preventive, care nu intră de asemenea în asigurările medicale, este în jurul a un milion de yeni (circa 7.500 de euro).

Preţul operaţiei pentru reconstrucţia sânilor, care este opţională, este de circa un milion de yeni. Între 5% şi 10% din cazurile de cancer de sân sunt declanşate de o mutaţie a genelor BRCA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe