Dosarul pentru extrădarea lui Mazăre, trimis în Madagascar

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Euronews)

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat luni că ministerul pe care îl conduce a trimis luni dimineaţă în Madagascar dosarul pentru extrădarea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei condamnat pentru fapte de corupţie.

Potrivit ministrului, dosarul a ajuns deja la autorităţile din Madagascar, ziua de 13 mai fiind termenul limită pentru acest demers. Primirea a fost confirmată inclusiv de INTERPOL.

Birchall a mai susţinut că ministerul său şi-a îndeplinit obligaţiile legale şi a precizat că deşi România nu are acord de extrădare cu Madagascar, există cadru legal, două convenţii internaţionale, inclusiv convenţia ONU împotriva corupţiei, ratificată şi de Madagascar.

Totodată, ministrul interimar al Justiţiei a mai ţinut să precizeze că dosarul de extrădare a fost pregătit cu un efort extraordinar, în mai puţin de 48 de ore, deşi acesta are 600 de pagini.

Declaraţiile integrale ale Anei Birchall pot fi urmărite în materialul video.

Amintim că Radu Mazăre - titular a doua condamnări la închisoare cu executare - a fost reţinut de autorităţi miercuri în Madagascar.

Mazăre a fugit din România, unde se afla sub control judiciar, la finele lui decembrie 2017. La fel ca şi alţi colegi ai săi de partid cu dosare grele pe rol, Mazăre a acuzat presiuni politice şi a anunţat că a cerut azil politic în Madagascar, ţară pe care a ales-o ca loc de reşedinţă după ce a dispărut din România.

Ce încerca să evite Mazăre prin fuga sa? Ei bine, fostul primar, cunoscut pentru extravaganţele sale extrem de costisitoare, precum carnavaluri etc., a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare în februarie 2019 în dosarul retrocedărilor fictive a unor plaje din Constanţa.

Ulterior, în mai 2019 a mai primit o condamnare de 9 ani şi 10 luni într-un alt dosar, dosarul Polaris. Concret, Mazăre a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată. Procurorii DNA au susţinut că Mazăre ar fi cerut mită 8,5 milioane de euro pentru autorizarea construirii unui mall, precum şi pentru încheierea unui contract cu o firmă de salubritate. Cea de a doua sentinţă nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne