Domnica Manole: Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor CCM pentru soluţiile adoptate, inadmisibilă

Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale
Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale (Captură Foto)

În contextul deciziei de joi 15 aprilie, a Curţii Constituţionale (CC) de la Chişinău, potrivit căreia sunt întrunite circumstanţele constituţionale care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, preşedintele Înaltei Curţi, Domnica Manole, a ţinut să puncteze că deşi unii politicieni au rămas nemulţumiţi, trebuie să respecte soluţiile Curţii, care este un arbitru al separaţiei puterilor.

„Am luat act de declaraţiile unor politicieni care sugerează că majoritatea parlamentară va iniţia un proiect de hotărâre privind aprobarea unei declaraţii referitoare la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională şi la demisia judecătorilor care au votat pentru soluţia Avizului pronunţat ieri de Curte.

Consider necesar să vă reamintesc, în acest context, că judecătorii Curţii Constituţionale îndeplinesc rolul esenţial de gardieni ai Constituţiei şi ai valorilor ei. Curtea Constituţională este un arbitru al separaţiei puterilor”, se arată într-o reacţie a preşedintelui CC, postată pe site-ul instituţiei.

Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicţionale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei, a mai menţionat magistrata.

Mai mult decât atât, în opinia Domnicăi Manole, politicienii maturi trebuie să ţină cont de implicaţiile adverse, profunde şi de lungă durată pentru stat al unui asemenea tip de atacuri la adresa judecătorilor constituţionali. „Prin urmare, cine are cultura constituţionalismului, trebuie să respecte soluţiile Curţii”, a concluzionat preşedinta CC.

Fostul şef de stat Igor Dodon, lider al Partidului Socialiştilor, a calificat decizia de joi a Curţii Constituţionale drept uzurpare a puterii în stat, susţinând că Parlamentul ar putea să nu recunoască decizia de ieri a judecătorilor CCM şi că ar putea să acorde vot de neîncredere celor trei magistraţi ai Curţii şi să ceară demisia acestora.

De asemenea, Dodon, care nu are nicio funcţie publică în stat, a anunţat că socialiştii vor face apel către partenerii internaţionali ai Moldovei, cum ar fi Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia, cu îndemnul de a interveni şi de a curma „aceste tentative de lovitură de stat”, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe