Doi japonezi au fost reţinuţi în China în baza acuzaţiilor de spionaj

China a reţinut doi japonezi pe care-i acuză de spionaj. Guvernul de la Tokyo dezminte că ar spiona China sau orice altă ţară.
(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)

Rapoarte publicate recent arată că doi bărbaţi japonezi au fost reţinuţi în China în baza acuzaţiilor de spionaj şi se află în custodie de mai multe luni.

Unul dintre ei a fost arestat în apropierea unor instalaţii militare din provincia de est a Chinei, Zhejiang, iar celălalt lângă frontiera cu Coreea de Nord, aproximativ în acelaşi timp, potrivit relatărilor de miercuri ale ziarele şi reţelelor de televiziune japoneze.

Întrebat despre aceste relatări, şeful de Cabinet al premierului Shinzo Abe, Yoshihide Suga a refuzat să facă orice comentarii specifice.

"Suntem conştienţi de rapoarte, dar am dori să nu comentăm incidente specifice", a spus Yoshihide Suga, adăugând, "Ţara noastră, depune toate eforturile, în fiecare caz, pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor noştri din străinătate."

El a respins implicarea Japoniei în orice activităţi de spionaj împotriva China şi a altor ţări. "Ţara noastră cu siguranţă nu face astfel de lucruri. Aş dori să reiterez că acest lucru este valabil pentru toate ţările. "

În 2010, la Beijing au fost arestaţi patru angajaţi ai unei companii de construcţii japoneze fiind acuzaţi că au făcut fotografii fără permisiune într-o zonă militară chineză din provincia Hebei. Cei patru au fost eliberaţi după câteva săptămâni.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo au fost tensionate după ce Japonia a ocupat o parte a teritoriului chinez înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial, dar relaţiile lor s-au mai destins de la sfârşitul anului trecut, de când prim-ministrul japonez Shinzo Abe s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe