Beijingul interceptează agresiv un avion de spionaj american în Marea Galbenă

Un avion american de spionaj RC-135.
Un avion american de spionaj RC-135. (Captură Foto)

La începutul săptămânii trecute, un avion de interceptare chinez aproape s-a ciocnit cu un avion american de spionaj deasupra Mării Galbene.

Avionul chinez a trecut la mică distanţă de un avion american de spionaj RC-135 în timp ce acesta colecta informaţii electronice în apropierea disputatelor Insule Senkaku, în 15 septembrie, a raportat Washington Free Beacon.

Raportul a fost confirmat ulterior de secretarul pentru presă al Pentagonului, Peter Cook.

“Vă pot confirma că departamentul evaluează un raport [provenit de la US Pacific Command] cu privire la interceptarea în 15 septembrie a unui avion USRC-135 de către un avion al Republicii Populare Chineze”, a declarat Cook reporterilor.

Conform lui Cook, avionul american zbura la aproximativ 130 km est de Peninsula Shandong, când avionul chinez a trecut prin faţa sa pentru a efectua o interceptare “percepută ca fiind periculoasă de către echipajul RC-135”.

“În opinia mea, neavând toate detaliile, pilotul a considerat că avionul [chinezilor] a trecut într-o manieră nesigură prin faţa avionului nostru”, a declarat Cook.

Raportul, care a fost publicat înaintea vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în SUA, a declanşat reacţii din partea unor legiuitori republicani, care au profitat de această ocazie pentru a ataca administraţia preşedintelui Barack Obama.

“Faptul că acest incident are loc în contextul negocierii regulilor pentru întâlnirile între avioanele ridicate de la sol şi la doar câteva zile înaintea sosirii preşedintelui Xi în SUA ridică întrebări suplimentare în legătură cu intenţiile Chinei şi cu privire la răspunsul de până acum al administraţiei Obama”, a declarat senatorul John McCain, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA.

Mike Pompeo, un alt republican care este membru al House Permanent Select Committee on Intelligence, a declarat că “expansiunea persistentă a influenţei chineze – fie prin atacarea reţelelor noastre de calculatoare fie prin încălcarea drepturilor noastre de a zbura în spaţiul aerian internaţional – a fost întâmpinată cu un consistent ‘Hei, nu mai faceţi acest lucru, va rugăm’”.

Pompeo a declarat că răspunsul Statelor Unite trebuie să fie rapid, sigur şi în forţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe