Dodon: Rusia ar putea finanţa reparaţia drumurilor în R. Moldova. Cenuşă: Asistăm la o corupere geopolitică

Tentativa Rusiei de creditare a PSRM în alegeri confirmă faptul că Moscova vrea ca socialiştii lui Dodon nu doar să câştige alegerile, dar şi să formeze majoritatea în parlament, afirmă politologul Dionis Cenuşă.
Igor Dodon în vizită la Moscova
Igor Dodon în vizită la Moscova (facebook.com)

După anunţul despre anularea pentru 6 luni a taxelor vamale pentru exportul mai multor produse agricole către Federaţia Rusă preşedintele Igor Dodon a informat în cadrul unei emisiuni televizate că Rusia şi Uniunea Euroasiatică ar putea acorda R. Moldova asistenţă de un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură până la alegeri sau după în funcţie de rezultatele acestora.

În context, politologul Dionis Cenuşă susţine că de fapt asistenţa financiară reprezintă credite cu o mică componentă de grant ceea ce este o confirmare că Rusia vrea ca socialiştii lui Dodon nu doar să câştige alegerile, dar şi să formeze majoritatea în parlament.

„De asemenea, creditele promise de Rusia pot fi o tentativă de a spori datoria Moldovei faţă de Rusia. Asta se întâmplă în timp ce nu s-a clarificat soarta datoriei pentru gazul rusesc, care se ridică la 7 miliarde USD”, a adăugat analistul.

În concluzie, Dionis Cenuşă constată că ceea ce se întâmplă în relaţiile dintre Moldova şi Rusia poate fi interpretat ca o tentativă de corupere (geo)politică şi de creditare clară a unui concurent politic la alegerile electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe