Dodon către ambasadorul SUA: Există riscul unei eventuale demiteri a Guvernului Republicii Moldova

Igor Dodon, întrevedere cu, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan
Igor Dodon, întrevedere cu, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan (presedintie.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut joi, 7 noiembrie, o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, la care s-a discutat întregul spectru al relaţiilor bilaterale. Înalt oficialii au avut opinii similare în ceea ce priveşte necesitatea aprofundării cooperării în cele mai importante domenii, în cadrul dialogului strategic.

De asemenea, părţile au abordat subiecte actuale ce ţin de politica internă a Republicii Moldova şi, în context, Igor Dodon l-a informat pe Hogan despre riscurile unei eventuale demiteri a Guvernului Republicii Moldova.

Şeful statului a subliniat faptul că Administraţia Preşedintelui optează pentru menţinerea stabilităţii social-politice, dar, totodată, consideră că toate acţiunile forţelor politice ale ţării trebuie să respecte cadrul constituţional, fără a încălca principiile unui stat de drept.

De menţionat că atunci când vorbeşte de riscuri, Dodon se referă la o eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu după ce ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că va emite ordin privind anularea rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general, întrucât unul dintre membrii comisiei de evaluare ar fi oferit un punctaj disproporţionat în procesul de evaluare a candidaţilor pentru această funcţie.

Potrivit unor politicieni, precum şi membri ai societăţii civile, „Dodon îşi doreşte să controleze Procurorul General, pentru a se proteja în primul rând pe sine şi întreg clanul său, şi pentru a împiedica orice tentativă de a fi scoase la iveală probele din arhiva hoţiilor din ultimii 20 de ani”.

În acest context, amintim că Guvernul de la Chişinău a modificat miercuri, 6 noiembrie, Legea Procuraturii asumându-şi totodată răspunderea în faţa Parlamentului, prim-ministrul urmând că selecteze cel puţin doi candidaţi pentru funcţia de Procuror General pentru a-i propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe