ONG-uri de media din R. Moldova: Consiliul Audiovizualului consolidează holdingul media afiliat PSRM

(Captură Foto)

Organizaţii neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu stimularea concentrării proprietăţii mediatice din R. Moldova, respectiv adoptarea de către Consiliul Audiovizualului (CA) a două decizii recente care facilitează consolidarea holdingului media afiliat PSRM, prin companii şi persoane apropiate acestei formaţiuni politice.

Potrivit unei declaraţii, ONG-urile constată că la 21 octombrie, CA a acceptat solicitarea Telesistem SRL, care administrează postul Accent TV, să transforme instituţia media în „Primul în Moldova”, motivul invocat de Telesistem SRL fiind încheierea unui contract de retransmisie a postului „Pervîi Kanal” din Federaţia Rusă.

Mai mult, aceştia atenţionează că Telesistem SRL a fost creată de compania Media Invest Service, fondată de Vadim Ciubara, despre care RISE Moldova a scris că ar fi „consilierul din umbră” al preşedintelui Igor Dodon.

Între timp, aceeaşi firmă a solicitat o licenţă nouă pentru Accent TV, iar în cadrul şedinţei din 4 noiembrie, CA a dat curs şi acestei cereri, oferind companiei licenţă de emisie pentru o perioadă de nouă ani. Astfel, Telesistem SRL a devenit beneficiara a doua posturi de televiziune distincte.

„Tot PSRM îi sunt afiliate alte două televiziuni: NTV Moldova care retransmite postul rusesc NTV şi Exclusiv TV care retransmite TNT, ambele fiind administrate de Exclusiv Media SRL, fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiţă”, se mai arată în declaraţie precizându-se că potrivit monitorizărilor din perioadele electorale şi nu numai, aceste posturi au avut şi au aceeaşi abordare editorială, favorizând masiv şi promovând deschis candidaţii PSRM şi plasându-i în context negativ pe contracandidaţii acestora.

În concluzie, organizaţiile neguvernamentale de media cer membrilor CA să asigure pluralismul mediatic şi să nu admită crearea de situaţii dominante pe piaţa mass media. Totodată, instituţia să reexamineze dosarul Accent TV asigurând dreptul cetăţenilor la o informare corectă şi imparţială.