DNA: Şeful SPP Suceava, reţinut pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Lucian Solcan, şeful SPP Suceava, a fost reţinut de DNA, fiind suspectat că în calitatea de ofiţer la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă a luat "taxă de protecţie" de la mai multe persoane pentru a le permite să treacă frontiera cu ţigări şi alte produse de contrabandă.

Şeful SPP Suceava a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi abuz în serviciu, faptele fiind comise în perioada în care acesta a fost ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Paul Pîrjolea, pentru camătă în formă continuată.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008-2009, în calitate de ofiţer SIPI Suceava, Solcan Lucian şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu încălcând dispoziţiile privind securitatea naţională şi protecţia informaţiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea şi prelucrarea de informaţii au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiţia însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.

După ce Solcan Lucian a folosit ca sursă de informaţii un martor denunţător, acesta i-a dezvăluit ulterior identitatea în cadrul procesului penal.

În anul 2012, Solcan Lucian i-a cerut aceluiaşi martor denunţător 10.000 euro sub formă de împrumut, pentru a-şi termina construcţia unei case de locuit în municipiul Suceava.

Ca favoare pentru acest împrumut, care trebuia returnat într-un termen mai îndelungat, Solcan Lucian, care avea influenţă printre vameşi şi lucrători de poliţie de frontieră, i-a promis martorului protecţia în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României cu ţigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.

Martorul a împrumutat suma de bani pe care a dat-o lucrătorului de poliţie de la Pîrjolea Paul, între cei doi încheindu-se la 11 septembrie 2012 un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a martorului, ca garanţie a împrumutului.

O perioadă de 6 luni, martorul i-a plătit lui Pîrjolea Paul din banii personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv Solcan, adică o dobândă de 10% lunară.

Martorul i-a cerut deseori lui Solcan Lucian să-i înapoieze suma de 10.000 de euro, explicându-i că este obligat de Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totală de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutaţi plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul.

În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecţia lui Solcan Lucian pentru a trece frontiera cu ţigări sau alte produse.

În perioada 2011 - 2012, pe lângă acest împrumut, Solcan Lucian a pretins atât de la martorul denunţător cât şi de la alte persoane sume de bani cuprinse între 100 – 800 euro lunar ca taxă de protecţie, iar atunci când nu au mai avut posibilităţi financiare acesta nu le-a mai asigurat protecţia promisă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne