Discuţiile diplomatice ruso-americane recente din Helsinki nu au înregistrat progrese

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe (Thomas Peter/AFP/Getty Images)

David Hale, subsecretar american pe probleme politice s-a întâlnit în Helsinki cu adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, pentru a discuta despre relaţiile ruso-americane şi impactul provocărilor regionale din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, a susţinut într-o declaraţie Departamentul de Stat al SUA, potrivit RFE/RL.

Hale “a subliniat că, în timp ce SUA urmăreşte să reducă neînţelegerile şi să stimuleze cooperarea cu Rusia în mai multe probleme globale, acţiunile negative ale ruşilor continuă să fie o barieră în calea progresului în relaţiile noastre bilaterale”, a susţinut miercuri Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Riabkov a declarat că a discutat cu Hale, printre altele, despre situaţia din Venezuela, dar au eşuat să ajungă la un punct comun. El a afirmat că Rusia nu are soldaţi în Venezuela, ci că a trimis experţi periodic, astfel că nu a considerat necesar să abordeze acest subiect cu Washingtonul.

Rusia îl susţine pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi a furnizat ţării sud-americane arme şi credite.

Cu aproape 3 luni în urmă, Moscova a trimis în Venezuela aproximativ 100 de aşa-zişi experţi militari, măsură ce a nemulţumit Washingtonul, care urmăreşte să îl alunge de la putere pe Maduro.

Maduro este prins de câteva luni într-o luptă pentru putere cu liderul opoziţiei Juan Guaido, care s-a autoproclamat în luna ianuarie preşedinte interimar. Peste 50 de ţări, inclusiv SUA, îl susţin pe Guaido în demersul său.

Riabkov a mai declarat că el şi Hale au discutat şi despre cazul lui Paul Whelan, un cetăţean american şi fost soldat al Marinei SUA care a fost închis în Rusia pentru presupus spionaj. Oficialul rus a adăugat că Moscova ia în considerare schimbarea lui Whelan cu alţi cetăţeni ruşi aflaţi în custodia autorităţilor americane.

Whelan a negat acuzaţiile şi s-a plâns public de condiţiile mizere din închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe