“1984” Deja vu: Jurnalist rus acuzat de “controlul minţii” cititorilor

(Screenshot)

Un jurnalist din Siberia a fost acuzat de “controlul minţii”, o referire la romanul “1984” al lui George Orwell, într-un caz important în sistemul juridic al Rusiei, a susţinut marţi publicaţia de afaceri Kommersant.

Poliţia din Republica rusească Saha l-a acuzat pe Mihail Romanov, un jurnalist la săptămânalul Iakuţk Vecerni, de “afectarea subconştientului uman” cu un articol despre presupusa torturare a unui academician. Autorităţile suspectează că articolul a accesat subconştientul cititorilor prin paragraful: “Aceasta este o poveste despre modul în care cineva poate fi strivit de maşinăria guvernului. De asemenea, este o poveste despre cum monitorizează Big Brother, citind toate comentariile scrise pe forumurile online”, a declarat pentru Kommersant redactorul şef al lui Romanov.

Este pentru prima dată când un jurnalist rus ar putea fi judecat pe baza unei noi legi care pedepseşte mass media pentru publicarea de informaţii care “conţin mesaje ascunse ce afectează subconştientul uman”, potrivit Kommersant.

Cazul a fost trimis unei instanţe din oraşul Iakuţk pentru examinare, a declarat Kommersant, citând departamentul de poliţie al oraşului.

Amenzile pentru încălcarea legii variază de la 2.000 de ruble (31 dolari americani) până la 50.000 de ruble (785 de dolari).

Poliţia a declarat pentru Kommersant că Romanov a refuzat de mai multe ori să depună mărturie, invocând “vederea limitată şi incapacitatea de a citi textul”.

“Acea circumstanţă nu l-a împiedicat să lucreze la un calculator”, ar fi declarat departamentul de poliţie din Iakuţk.

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia a susţinut într-o declaraţie că “până şi cineva fără o educaţie literară înţelege că a fost doar o referire la romanul 1984 al lui George Orwell”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe