Delfinii sunt adevăraţi bucătari ai apelor, spun oamenii de ştiinţă

(Captură Foto)

Delfinii sunt bucătarii apelor, spun oamenii de ştiinţă australieni, fiind văzuţi făcând pregătiri precise şi detaliate prin care scăpau de cerneala şi oasele sepiilor pentru a produce o masă moale de calamari.

O femelă sălbatică de delfin cu botul turtit din Indo-Pacific a fost observată trecând prin aceeaşi serie de paşi complicaţi pentru a pregăti sepia pentru mâncare, în Golful Spencer, din statul Australia de Sud.

"Este un semn [care arată] cât de bine sunt dezvoltate creierele lor. Este un mod inteligent de a primi calamar pur fără toate părticelele oribile," afirmă Mark Norman, care răspunde de secţia de moluşte la Muzeul Victoria şi este membru al echipei de cercetare, într-un interviu acordat ziarului Canberra Times.

Echipa de cercetare, scriind în revista de ştiinţă plos One, a afirmat în mod repetat, că a observat o femelă delfin cum a scos o sepie dintre alge pe un petic de nisip liber de pe fundul apei.

Delfinul, identificat datorita unor cicatrici circulare de pe corp, a fixat sepia cu botul în timp ce stă în cap, înainte de a o ucide instantaneu printr-o lovitură rapidă, urmată de "un trosnet puternic" auzit de scafandrii în momentul când oasele sepiei s-au rupt.

Delfinul a ridicat apoi corpul şi l-a bătut cu nasul pentru a scurge cerneala toxică neagră pe care sepiile o împroaşcă în apă pentru a se apăra atunci când sunt atacate.

După aceea prada a fost lăsată înapoi pe fundul apei, unde delfinul a întins-o pe nisip pentru ai scoate oasele, sepia devenind astfel moale pentru mâncat.

Norman împreună cu co-autorul studiului, Tom Tregenza de la Universitatea din Exeter, au declarat că un astfel de comportament observat între 2003 şi 2007 este puţin probabil să fie o raritate.

"În plus faţă de observaţiile noastre, delfinii cu botul turtit singuri, hranindu-se în aceste zone bogate în sepii, au fost observaţi de scafandrii din zonă, efectuând aceleaşi secvenţe comportamentale", au arătat ei în studiu.

"Comportamentul raportat aici este în mod special adaptat unui singur tip de pradă şi reprezintă o flexibilitate impresionantă de comportament pentru un animal ce nu aparţine categoriei primatelor."

Un studiu separat din 2005 a oferit primul semn că delfinii sunt capabili să înveţe în cadrul grupului şi să se folosească de instrumente - o mamă delfin a fost văzută în timp ce îşi învăţa puii să desprindă bureţi de mare şi să îi poarte ca protecţie în timp ce colindau fundul apelor din Australia de Vest.

Mamiferele au folosit bureţii "ca un fel de mănuşă" în timp ce căutau hrana, a afirmat cercetătorul Michael Krutzen de la Universitatea din Zurich, în revista New Scientist.

Alţi cercetători au observat delfini ce scoteau oasele peştilor osoşi sau care rupeau peşti Gnathanodon speciosus de un metru lungime în bucăţi mai mici pentru a-i mânca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură