Dansatorii din Maryland au castigat competitia internationala de dans clasic chinezesc

Rocky Liao spune ca doua parti ale competitiei i-au testat "abilitatea tenicii dansului" si "abilitatea de a prezenta un personaj".
Rocky Liao spune ca doua parti ale competitiei i-au testat "abilitatea tenicii dansului" si "abilitatea de a prezenta un personaj". (Edward Dai / The Epoch Times)

BETHESDA, MD - Noi dansatori isi cauta calea catre dansul clasic chinezesc, pe masura ce reprezentatiile Shen Yun sunt aclamate in intreaga lume. O competitie de dans este apta sa trezeasca interesul catre dansul clasic chinezesc si pentru a gasi cei mai talentati dansatori de maine.

Insa “dansul” este ceva mai mult decat atat. Exista o componenta importanta de “actorie” in dansul clasic chinezesc si acest fapt ar putea fi secretul care atrage tinerii dansatori de muzica clasica chinezeasca.

Doi barbati tineri, din Maryland, au ajuns pe locul intai, la egalitate, in cea de-a treia editie a competitiei anuale internationale de “Dans clasic chinezesc”, un eveniment ce a durat 4 zile, fiind organizat la Tribeca Performing Arts Center, din Tribeca - Manhattan, New York.

Tony Xue, din Bethesda, Maryland si Rocky Liao, din Damascus, Maryland, au castigat cate 10.000 de dolari pentru programul lor din divizia de juniori-baieti la dans clasic chinezesc, organizat intre 19 si 21 iunie.

Ambii tineri au colaborat cu Divine Performing Arts, cunoscut acum sub numele de compania Shen Yun Performing Arts New York, si au facut un tur in jurul lumii, prin Frankfurt, Londra, Antwerp, Paris, Oslo, Linkoping(Suedia), Aarhus(Danemarca), Stockholm, Berlin, Lodz, Viena, Brno (Cehia), Edinburgh, Dresden si Amsterdam.

In America de Nord, compania a organizat spectacole in New York, Philadelphia, Chicago, Detroit, St. Louis, Ottawa, Kitchener-Waterloo (Ontario), Toronto, Montreal, Indianapolis, Minneapolis, St. Louis, si Washington D. C. Xue a declarat ca au dat reprezentatii si in Japonia si Coreea. Mai exista doua alte companii Shen Yun Performing Arts, care au organizat spectacole in alte state si orase.

Un alt membru al companiei este William Li, care a castigat locul 2 in competitia masculina a juniorilor. El locuia impreuna cu familia lui Rocky Liao cand l-am intervievat pe Liao. I-am intervievat pe amandoi deodata; Li nu este din Maryland, el locuieste in Toronto.

Acesti trei castigatori ai competitiei internationale de dans vor sustine un spectacol la Washington, D. C., un spectacol “bis”, in perioada 26-30 august.

Tehnica versus Exprimarea unui personaj

Xue a declarat ca in aceasta competitie de dans exista doua componente: o reprezentatie “tehnica” de 1-2 minute, in care se prezinta “miscarile si tehnicile obligatorii”, si un dans de rutina, de 2-3 minute, la alegerea fiecaruia.

“Dansul de rutina valoreaza mai mult - aproximativ 70%, iar partea tehnica 30%“, a declarat Xue. La partea tehnica, concurentul trebuie sa prezinte 5 categorii de miscari: salturi, intoarceri, batai, control si tehnici de rostogolire. In aceste categorii, exista o anumita libertate, insa nu exista o prea mare toleranta fata de felul cum sunt realizate miscarile.

Liao a explicat ca partea tehnica “testeaza abilitatea de a dansa tehnic. Este foarte detaliat, foarte strict, ca si cum ai avea parametrii, este obligatoriu sa o faci, daca nu o faci [corect], nu iei puncte”.

In schimb, partea de dans a competitiei “testeaza abilitatea de a prezenta un personaj”, afirma Liao. La aceasta parte se noteaza “felul in care exprimi dansul clasic chinezesc - simtul tehnicii, al sentimentului si al ritmicitatii”, sustine Xue.

“Nu este ca la opera, unde poti canta“, sustine Liao. ”Nu ai voie sa spui nimic [in timpul dansului]”, iar acest lucru face dificila descrierea unui personaj.

Exista doua componente principale in dansul clasic chinezesc: tinuta si forma. Formele sunt miscarile, si alte tipuri de dans, cum ar fi baletul, subliniaza forma.

Tinuta se refera la intelesul interior al dansului si nu poate fi exprimata prin balet. Intr-un dans clasic chinezesc, doi danssatori diferiti vor exprima partea sentimentala a dansului diferit, deoarce tinuta lor nu va fi aceeasi.

Alegerea unui personaj istoric pentru descriere

Ai crede, vorbind cu Xue, Liao si Li, ca ei nu s-ar implica deloc in dans daca acesta ar fi doar sau in majoritate legat de tehnica. Ei sunt atrasi de dansul clasic chinezesc mai ales pentru ca le permite sa se exprime si sa-si dezvolte partea creativa. Li si-a exprimat in mod special atractia fata de partea de “actorie“ a competitiei; el priveste partea tehnica ca singurul loc unde poate fi penalizat pentru o greseala.

Li si-a demonstrat talentul de actor anul trecut, cand l-a interpretat pe calugarul Ji Gong, care “are o maniera ne-ortodoxa si aparent ciudata, de a face lucrurile”, sublinia prezentarea … o realizare notabila luand in considerare dificultatea de a interpreta un personaj mult mai in varsta si mult mai excentric.

Xue si Lioa au avut rolurile principale in Legenda Pensulei, de anul trecut, in care se prezinta cum o fiinta divina, un Dao, coboara pe Pamant pentru a invata poporul chinez sa scrie cu cerneala, folosind pensula. Xue a jucat rolul celui care a primit darul cerurilor, iar Liao a jucat rolului Dao-ului.

Pentru competitie, toti cei trei concurenti au trebuit sa decida ce personaj vor interpreta pentru partea de dans a concursului. Si acesta pare a fi cel mai dificil aspect al pregatirii pentru competitie.

Xue l-a ales pe Han Xin, un general faimos din timpul dinastiei Han, care a murit in 196 i.h. Desi s-a nascut sarac acesta a reusit sa ajunga un strateg militar superior si sa castige importante si dificile batalii. In acelasi timp, el si-a demonstrat caracterul umil.

Liao l-a ales pe Xiang Yu, un erou legendar care a condus fortele rebele pentru a pune capat dinatiei Qin. Liao declara ca el si-a pierdut totii oamenii in batalie deoarece au fost inconjurati de un numar mult mai mare de inamici. Xiang Yu ar fi putut scapa, traversand un rau si indreptandu-se catre casa, dar a preferat sa se sinucida decat sa se intalneasca cu familiile soldatilor sai, de a caror moarte s-a simtit vinovat.

William Li nu a gasit pe nimeni. Asa ca si-a sunat parintii din Toronto care i-au sugerat sa-l aleaga pe Yang Liu Lang, un alt razboinic, cel de-al saselea fiu al clanului Yan, din dinastia Sung, de aceasta data.

Programul Shen Yun din august 2009, de la D. C. include 10 castigatori ai competitiei internationale

Washington, D. C. este norocos sa gazduiasca 10 castigatori ai locului intai la competitiile internationale, care vor da reprezentatii la Kennedy Center Opera House in perioada 26- 30 august, cand compania Shen Yun Performing Arts New York se va intoarce pentru inca un spectacol. Pe langa Xue si Liao, care au castigat la divizia masculine de juniori 2009, va aparea si Golden Li, care a castigat locul intai la divizia masculina de seniori. In competitiile anterioare, Timothy Wu si Yung-chia Chen, de la compania NY au castigat divizia masculina de seniori, in anii 2008 si respectiv 2007.

In ceea ce priveste dansatoarele, Michelle Ren, castigatoarea diviziei feminine de senioare in 2007, o sa dea o reprezentatie in august, impreuna cu Chelsea Cai (campioana la juniori 2008) si Angelia Wang (campioana la juniori 2009).

Shen Yun Performing Arts se va intoarce la Washington D.C. pe 26-30 august la Kennedy Center Opera House. Pentru orarul spectacolelor si pentru bilete accesati: ShenYunPerformingArts. org

The Epoch Times este onoratul sponsor al Divine Performing Arts 2009 World Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură