Daniel Dăianu, despre cea mai dificilă perioadă a UE şi începutul disoluţiei Europei (video)

Daniel Dăianu
Daniel Dăianu (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

Aflat la lansarea volumului sau "Marele impas în Europa. Ce poate face România?", ce a avut loc vineri, 3 aprilie 2015, fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu a afirmat că “asistăm la cea mai dificilă perioadă de la apariţia Uniunii Europeană. Ea poate fi începutul disoluţiei Europei. Totodată eu apreciez diplomaţia, însă uneori e bine să spui direct realitatea, aşa cum a făcut-o fostul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy: Avem de-a face cu o criză existenţială şi cu o criză economică a zonei euro”.

Dezbaterea s-a axat pe întrebări legate de pregătirea Europei pentru a surmonta efectele provocate de criza economică şi financiară profundă, dublată de cea din zona euro precum şi parcursul României într-o Europa în impas, în contextul crizei geopolitice provocată de anexarea Crimeei de către Rusia şi războiul din Ucraina.

“Semnalele de alarmă sunt multiple. Étienne Davignon, fost vicepreşedinte al Comisiei atrăgea atenţie cu ani în urmă asupra unei sintagme şi mai profunde: am pierdut cetăţenii. La fel, să nu uităm reacţia lui Wolfgang Schäuble, ministru de finanţare german, care după alegerile europene din 2014 a spus că rezultatele sunt un dezastru”, a notat Dăianu, membru în Consiliul de Administraţei BNR.

“Stabilitatea preţului nu echivalează cu stabilitatea financiară. Nu mai avem repere puternice în conducerea politicilor monetare şi macro-economice. Există o deconectare între politicieni şi cetăţeni în România. Acest disconnect este şi în Europa. Am avut un anume autism al instituţiilor europene în înţelegerea realităţii. Delors a avut introducerea euro în 1994, dar Juncker şi alţii s-au opus. Avem criza statului social, avem problema demografiei şi avem pierdere de competitivitate. În egală măsură să nu uităm că partidele mainstream pierd electoratul şi apar partide naţionaliste. Asistăm şi la polarizarea veniturilor, iar cu cât se erodează mai mult clasa mijlocie cu atât sunt mai multe şanse să pierzi democraţia. Toate acestea sunt probleme care ne afectează şi plasează Europa în impas”.

În ceea ce priveşte dimensiunea monetară din Europa, autorul volumului lansat a ţinut să menţioneze că “până acum Banca Centrală Europeană a salvat zona euro, însă problemele structurale rămân. Marea problemă a euro este ca ea reprezintă o monedă fără stat şi fără reglementări monetare de specificul celor naţionale. Uniunea Monetară aşa cum arată acum este o arie monetară comună, deoarece Uniune înseamnă buget comun”.

Fostul economist şef al BNR a reiterat că nu discută “poziţia Rusiei, ci amintesc o criză geopolitică prin care realizăm că nu avem aranjamente de securitate în Europa. În acest context, nu văd un cadru de securitate în Europa fără participarea Statelor Unite”.

Potrivit autorului cărţii, marile provocări pe care Europa le înregistrează în viitorul apropiat sunt recâştigarea încrederii cetăţenilor, problematica legată de tinerii ce nu au memorie postbelică şi nici o loialitate pregnantă faţă de proiectul european precum şi capacitatea de a răspunde la pericole externe.

“Avem din ce în ce mai mult senzaţia că UE este un cluster în care primează interesul naţional”, a conchis prof. univ. dr. Dăianu.

Vă invităm să urmăriţi înregistrarea video de mai sus.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne