Dăncilă, vizită fulger în Israel. Întâlnire cu Netanyahu. Mutarea ambasadei României în Israel, repusă pe tapet

Abia întoarsă de la Strasbourg, Viorica Dăncilă a ţinut o şedinţă de guvern, după care a plecat în Israel, într-o vizită neanunţată. Cu ocazia vizitei, pe agendă a fost repus subiectul mutării ambasadei României la Ierusalim.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită în Israel, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu. Vizita este una surpriză, nefiind anunţată. Pe site-ul Guvernului, la rubrica Agenda premierului, nu este notat niciun eveniment pentru ziua de 18 ianuarie.

Cu ocazia vizitei, s-a reluat subiectul unei şedinţe comune a guvernelor celor două ţări iar Netanyahu i-a spus Vioricăi Dăncilă că se aşteaptă ca România să îşi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi că premierul român să apere interesele Israelului în cadrul Uniunii Europene, relatează G4Media.

”Este o oportunitate extraordinară să vă întâlnesc din nou. Relaţiile dintre Israel şi România sunt fantastice şi sper să fie întărite după această vizită. Sper că veţi acţiona în cadrul Uniunii Europene pentru abrogarea rezoluţiei nefavorabile Israelului şi, bineînţeles, pentru mutarea ambasadei dumneavoastră şi a altor ambasade la Ierusalim. Vă aşteptăm la Ierusalim”, i s-a adresat Benjamin Netanyahu Vioricăi Dăncilă.

”Vă mulţumesc foarte mult”, a fost replica Vioricăi Dăncilă.

Ce a ales, de partea sa, premierul României, să transmită după întâlnirea cu Netanyahu:

"Aflată într-o vizită de lucru în Israel, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 18 ianuarie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu.

Cei doi înalţi oficiali au salutat relaţiile excelente dintre cele două ţări, fapt reflectat şi de frecvenţa contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat şi despre organizarea, în prima parte a acestui an, a şedinţei comune a celor două guverne.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică şi energetică, medicină, cercetare şi inovare.

De asemenea, cei doi premieri şi-au exprimat satisfacţia pentru avansarea negocierilor în vederea încheierii Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităţilor de afaceri din cele două ţări, astfel încât să fie fructificate potenţialele economice bilaterale. A fost subliniată, de asemenea, importanţa consolidării relaţiilor în domenii precum sănătate, turism şi educaţie.

În continuare, au fost discutate posibilele modalităţi de cooperare dintre România şi Israel, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situaţia internaţională actuală".

Reamintm că în luna mai, Guvernul României a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Anunţul venea după ce Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au făcut, în mare secretomanie, o vizită în Israel. De altfel, şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pe acest motiv. Cât despre mutarea ambasadei, Iohannis a subliniat faptul că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU. În fapt, inclusiv ministrul de Externe Teodor Meleşcanu admitea, în iunie, că există riscuri de securitate cu privire la această mutare.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video cu dialogul Netanyahu - Dăncilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne