Dăncilă, val de promisiuni: Pensii mărite, un nou aeroport, spitale şi amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie

În prima şedinţă de după moţiunea de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a anunţat o serie de proiecte importante: un nou aeroport, spitale, o bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem, precum şi amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat joi, la începutul şedinţei de guvern, o serie de noi măsuri şi proiecte strategice pentru România.

Pensii mai mari

"Aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare, începând cu 1 iulie pensiile românilor se vor majora. Este o responsabilitate, dar şi o datorie de onoare faţă de cei peste 5 milioane de pensionari. Punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 iulie 2018, respectiv de la 1.000 de lei la 1.100 de lei.

De asemenea, pensia minimă garantată va creşte cu 23% tot de la 1 iulie 2018, respectiv de la 520 de lei la 640 de lei. Vorbim despre valori nete, pentru că este cunoscut faptul că pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Tot de la 1 iulie se măresc şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi."

Pregătirea viitoarelor generaţii pentru piaţa muncii

"Avem pe ordinea de zi un act foarte important pentru pregătirea viitoarelor generaţii pentru piaţa muncii. Vom înfiinţa astăzi Agenţia Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual. Această autoritate va gestiona relaţia dintre cererea şi oferta de locuri de muncă în diferite domenii economice.

Practic, punem bazele unui model european al unei instituţii care să vină cu soluţii concrete pentru toţi cei interesaţi de sistemul de formare profesională. Vrem să venim în ajutorul tinerilor care vor să înveţe o meserie căutată şi bine plătită. Tot prin acest act normativ vrem să oferim soluţii pentru un număr mare de companii cu capital românesc sau străin care doresc să-şi pregătească viitorii angajaţi."

Investiţii strategice

"Tot astăzi adoptăm cel de-al doilea pachet de investiţii strategice, care vor fi realizate în parteneriat public-privat. După cum ştiţi, în şedinţa din 24 mai anul acesta am aprobat primele cinci proiecte, astăzi aprobăm încă opt proiecte strategice de investiţii, care urmează să fie pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat. Dintre acestea, trei sunt în domeniul sănătăţii, ceea ce arată interesul Guvernului României pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale. Voi da citire acestor proiecte.

Primul proiect - construirea şi operarea în parteneriat public-privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, soluţie avută în vedere în contextul în care, în ultimul an, România s-a confruntat cu dificultăţi în asigurarea derivatelor din plasmă.

Al doilea proiect - Spitalul Regional Timişoara. Acest spital va deservi partea de vest a ţării noastre.

Al treilea proiect în domeniul sănătăţii se referă la Spitalul Regional Brăila-Galaţi, un spital regional cu o capacitate de aproximativ 800-1.000 de paturi.

Celelalte cinci proiecte vizează amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie.

Al cincilea proiect - construirea Aeroportului Bucureşti Sud.

Al şaselea proiect - Canalul Siret-Bărăgan.

Al şaptelea proiect - construcţia în parteneriat public-privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice.

Şi al optulea proiect - un nou complex turistic de schi în Masivul Făgăraş."

Schema de ajutor pentru stimularea investiţiilor

"Tot în cadrul şedinţei de astăzi vom modifica schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, cu impact major în economie. Prin acordarea acestei scheme de ajutor de stat, un buget anual de 145 de milioane de euro se obţine un efect multiplicator în economie prin antrenarea unor investiţii conexe, dar şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii. Voi menţiona câteva din cele mai importante modificări pe care le stabilim astăzi.

Prima modificare este dată de faptul că valoarea minimă a investiţiei se va reduce de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro pentru a da posibilitatea multor firme româneşti să poată aplica.

A doua modificare este legată de faptul că depunerea cererilor de acord pentru finanţare se va realiza continuu, bineînţeles în limita bugetului acordat pentru anul în curs. Se renunţă la selecţia pe baza de punctaj, selecţia făcându-se pentru cererile care îndeplinesc criteriile şi condiţiile de eligibilitate. Operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord pentru finanţare, astfel încât poate demara proiectul la o dată certă, conform planului său de afaceri."

Centrele medicale de permanenţă primesc finanţare

"O măsură importantă pe care o luăm astăzi este finanţarea în domeniul sănătăţii, asigurăm finanţarea necesară centrelor medicale de permanenţă, astfel încât pacienţii să poată să beneficieze de servicii medicale în regim de gardă, indiferent de oră sau de zona în care locuiesc. În prezent funcţionează aproximativ 350 de centre medicale de permanenţă în zone izolate sau greu accesibile, în special în mediul rural.

Aici este nevoie de asistenţă medicală primară, în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Pentru aceste centre vom aloca fonduri suplimentare Ministerului Sănătăţii, din fondul de rezervă bugetară afla la dispoziţia guvernului. Începând cu luna noiembrie a acestui an vom prelua preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, aşa zisul SUERD."

Strategia UE pentru regiunea Dunării

"Acest mandat coincide cu o altă etapă de interes pentru România în parcursul său european şi anume preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Ambele momente sunt deosebit de importante pentru conturarea imaginii ţării noastre în faţa partenerilor europeni. Cred că este nevoie să corelăm deciziile şi acţiunile pentru a ne atinge obiectivele propuse pentru cele două preşedinţii.

Tocmai de aceea, prin hotărârea pe care o vom adopta astăzi vom stabili responsabilităţi clare, în vederea implementării Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Adresez tuturor miniştrilor cu responsabilităţi, dorinţa de a fi implicaţi, cererea de a fi implicaţi în acest proiect şi să vă coordonaţi cu ministrul delegat pentru afaceri europene."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne