Dâmboviţa Center, aprobat de CGMB

Proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea complexului multifuncţional urban Dâmboviţa Center a fost aprobat, luni, în şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Proiectul a iscat din nou o serie de polemici între membrii CGMB, dar la final a reuşit să obţină 28 de voturi pentru şi 23 împotrivă, astfel încât investiţia privind realizarea complexului multifuncţional să se poată realiza în centrul Capitalei.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de protecţie a mediului şi cei ai Uniunii Arhitecţilor din România au susţinut în interpelările lor că nu sunt de acord cu votarea proiectului, alături de consilierii PNL şi cei ai PSD.

"Liberalii nu au nimic împotriva termenului de afacere, dar aceasta este prea gogonată. Cerem noului prefect al Capitalei să verifice avizul de mediu şi să vadă că nu există studii de impact pentru circulaţie şi mediu. Sunt 4.000 de locuri de parcare, dar nimeni nu ştie cum o să vină şi cum o să plece aceste maşini din zonă", a afirmat liderul consilierilor liberali din CGMB, Dan Meran.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a arătat înaintea votului dat de consilieri că proiectul privind realizarea Dâmboviţa Center datează de mulţi ani, iar la analizele pe care le-a făcut personal a constatat că nu există motiv obiectiv de a refuza acest proiect.

Pătraşcu a spus că autoritatea de mediu a decis că nu este nevoie de un studiu de impact în cazul proiectului, iar în ce priveşte circulaţia, aceasta va fi suportabilă din punct de vedere al traficului.

Proiectul este unul controversat, deoarece o parte din arhitecţii urbanişti se opun, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) apreciind că este de un prost gust "abominabil" şi că are abateri majore de la planul urbanistic general.

Preşedintele OAR, Mircea Ochinciuc, este de părere că proiectul amintit nu ajută la creşterea calităţii imaginii urbanistice a Bucureştiului şi ar putea fi mult îmbunătăţit.

La începutul lunii noiembrie 2007, Comisia Tehnică de Urbanism a Primăriei Capitalei a avizat Planul de Urbanism Zonal Dâmboviţa Center, care a fost aprobat de arhitectul-şef Gheorghe Pătraşcu.

Proiectul Dâmboviţa Center ar urma să se realizeze pe terenul pe care se află în prezent Casa Radio, în baza unui contract de parteneriat public privat, încheiat în 2002 şi reînnoit în 2006, între Guvernul României şi un grup internaţional de investitori.

Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei a avizat proiectul cu condiţia realizării anumitor cerinţe.

"Unele dintre condiţii sunt realizarea unei alei pietonale care să traverseze complexul de construcţii, o şosea subterană, mai mult spaţiu între construcţii şi strada Constantin Noica, iar spaţiile dinspre râul Dâmboviţa să fie destinate alimentaţiei publice", afirma la acea vreme arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Potrivit acestuia, din proiectul Dâmboviţa Center nu vor dispărea clădirile turn cu 31 de etaje.

"Este o isterie faptul că toată lumea se leagă de înălţimea acestora. Ceea ce contează, de fapt, este cât spaţiu ocupă clădirile la sol. Iar lângă Dâmboviţa putem construi la înălţimi mari", susţine arhitectul-şef.

El spune că proiectul urbanistic Dâmboviţa Center se abate cu numai 50% de la prevederile iniţiale ale Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Bucureşti, faţă de alte proiecte susţinute de fosta comisie tehnică de urbanism a Primăriei Capitalei, care au avut abateri de 300%. Abaterile proiectului Dâmboviţa Center sunt admise de prevederile legislaţiei actuale, a menţionat Pătraşcu, adăugând că, timp de un an, planul urbanistic a fost amânat în repetate rânduri de fosta comisie tehnică a municipalităţii, şi nu respins.

"Comisia care a funcţionat înainte ca eu să fiu arhitect-şef la Primăria Capitalei a amânat proiectul urbanistic Dâmboviţa Center, nu l-a respins. Dacă era respins, eu nu mai aveam posibilitatea să dau niciun aviz. O asemenea investiţie consider că aduce beneficii la bugetul local. Bucureştiul este în expansiune şi nu cred că trebuie să exagerăm când vorbim despre construcţiile noi. Nu poţi să te opui unei dezvoltări urbanistice, pentru că s-ar crea probleme. Au fost în Occident situaţii în care investiţiile s-au orientat spre periferia oraşelor şi atunci în centru au apărut probleme privind refacerea infrastructurii", a spus el.

Arhitectul-şef a explicat că, în condiţiile crizei financiare actuale, conducerea OAR, care nu aprobă proiectul Dâmboviţa Center, ar trebui să se bucure, pentru că mai sunt investitori interesaţi să vină în Capitală.

"Este singurul mare proiect imobiliar promovat de statul român. Probabil deranjează anumite interese private, dar vreau să vă spun că noi punem la dispoziţie terenul şi investitorul face proiectul. Statul, la final, va încasa redevenţe şi va beneficia de o clădire publică de nouă etaje, cu o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi de birouri, la care se adaugă anexele aferente - locuri de parcare", a mai spus Pătraşcu.

El a admis că proiectul Dâmboviţa Center prezintă unele exagerări privind coeficientul de utilizare a terenului cu construcţii, dar se mai pot face corecţii.

"Coeficientul de utilizare a terenului în acest caz este de 4,2, în timp ce, la Paris, acest coeficient este, de un an şi jumătate, limitat la 3. Să nu uităm că proiectele aprobate până în prezent în Bucureşti au admis coeficient de utilizare de până la 12", a completat Pătraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne