Cum justifică reprezentantul Guvernului pensiile speciale pentru primari: "Urgenţa e că... ăăă..."


Sirma Caraman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii
Sirma Caraman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii (screenshot)

Sindicatele şi patronatele au criticat extrem de aspru Guvernul, marţi, la şedinţa desfăşurată cu Consiliul Economic şi Social, pentru intenţia de a adopta ordonanţă de urgenţă pe Codul Administrativ, care include pensii speciale pentru aleşii locali, reiese dintr-un material video publicat de Protv .

Întrebată de reprezentanţii patronatelor care este „urgenţa” ce ar justifica emiterea unei astfel de ordonanţe, Sirma Caraman, secretar de stat în ministerul Dezvoltării, a dat din colţ în colţ până să ofere un răspuns coerent.

“Aş vrea să întreb reprezentantul Guvernului care este urgenţa pentru a adopta o OUG pe Codul Administrativ? [...] Răspundeţi, care-i urgenţa? Să primească primarii pensii acum, că vin alegerile în noiembrie, în decembrie?”, au întrebat reprezentanţii patronatelor.

Caraman şi-a început răspunsul cu o serie de bâlbe: “Urgenţa este că... Somia, ăăă, România şi-a asumat nişte, aaa, fa.. angajamente faţă de Uniunea Europeană, că implementăm strategiile privind funcţia publică şi reforma administraţiei. Deja suntem în implementarea măsurilor stabilite prin aceste 2, 3 strategii cu un an în urmă, întrucât majoritatea măsurilor pentru implementarea acestor strategii sunt în cod”.

În plus, aceasta a justificat „necesitatea existenţei pensiilor speciale” ca fiind o recompensă pentru faptul că aleşii locali „au avut salarii mici până acum”.

“Este o compensaţie pentru ceea ce s-a întâmplat până în prezent, că salariile din administraţia publică pentru primari au fost foarte mici”, a precizat secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării.

Replica lui Caraman a avut darul să stârnească şi mai mult nemulţumirea reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, care au argumentat:

“În toată ţara sunt salariile mici. Avem jumătate din contracte sau mai bine de 80% din contracte sunt salarii de bază minim brut. Dăm tuturor indemnizaţii speciale? [...] Dar când au candidat ştiau că o să vină această lege? Îşi dau demisia? Să se ducă acasă dacă au salariile mici, nu le-a cerut nimeni să candideze. Asta nu e o funcţie aşa...că sunt angajaţi undeva. Deci au făcut-o de bunăvoie şi acum le plângem noi de milă”.

Proiectul de lege pe Codul Administrativ ar fi trebuit dezbătut în Parlament, dar Guvernul vrea să grăbească procesul şi să îl adopte prin OUG, deşi Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ iniţiativei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne