CrowdStrike are dovezi că Rusia a furat bazele de date ale mai multor companii din Asia, Europa şi SUA

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

O firmă de securitate cibernetică din Statele Unite a adunat mai multe dovezi care arată că guvernul Rusiei a spionat câteva sute de companii americane, europene şi asiatice, însă pentru prima oară, atacurile Moscovei ar fi avut ca ţintă obţinerea de profituri economice şi nu politice, transmite Reuters.

Conform CrowdStrike, firma care a denunţat atacurile cibernetice, a menţionat că victimele, în mare parte companii de energie şi tehnologie, au pierdut propietăţi intelectuale de o valoare foarte mare.

CrowdStricke nu a intrat în detalii cu privire la pierderile înregistrate sau conţinutul bazelor de date spionate, fiind restricţionată de acordul de confidenţialitate semnat.

Atacurile cibernetice şi furtul bazelor de date ar fi fost motivat de către interesele guvernului de la Moscova. Informaţiile obţinute pot fi folosite pentru a ajuta industria rusă să se menţină competitivă în domeniile de importanţă naţională, a mai explicat Dmitri Alperovitch, ofiţerul de tehnologie şef al CrowdStrike pentru Reuters.

Cercetătorii din domeniul securităţii cibernetice au explicat că asemenea practici sunt utilizate de către guvernul Chinei împotriva mai multor corporaţii încă din 2005, însă China a negat acesta acuzaţii în mod vehement.

Aceasta este prima dată când guvernul rus a putut fi legat de astfel de intruziuni cibernetice împotriva companiilor, mai adaugă Alperovitch.

Guvernele au utilizat reţeua de internet să se spioneze reciproc de peste 30 de ani prin programele de supraveghere pe care, practic, toate naţiunile le au, conform CrowdStrike.

Totuşi, spionajul cibernetic a început să fie utilizat pentru a obţine informaţii vitale în progresul economic şi promovarea unei naţiuni numai de un deceniu, adaugă Alperovitch.

CrowdStrike a urmărit activităţile grupului rus de hackeri care a condus spionajul, denumit ”Energetic Bear”, timp de doi ani. Firma consideră că indicatorii tehnici, analizele ţintelor alese cât şi informaţiile furate, au aratat că guvernul de la Moscova este în spatele campaniei de spionaj.

Ofiţerul de tehnologie şef susţine că este foarte încrezător cu privire la implicarea guvernului de la Moscova.

Printre victimele furturilor de informaţii se află mai multe companii de energie Europene, contractori din domeniul apărării, companii tehnologice cât şi agenţii guvernamentale, conform raportului întocmit de CrowdStrike.

Printre ţintele hackerilor ruşi s-au mai aflat şi firme de producţie şi de construcţie din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, precum şi unii furnizori din domeniul sănătăţii american, conform raportului publicat miercuri dimineaţă.

CrowdStrike a descris activităţile hackerilor din grupul ”Energetic Bears” în raportul anual privind ameninţările cibernetice publicat miercuri.

Raportul a documentat şi atacurile cibernetice comise de grupurile de hackeri ai Chinei, Iranului cât şi activităţile grupului de activişti numit Armata Electronică Siriană.

Alperovitch, cetăţean american de origine rusă, este un expert privind spionajul cibernetic, şi şi-a dat masteratul în timp ce lucra pentru McAfee Inc.

Acesta a condus o echipă de cercetători ce au realizat un material critic în luna ianuarie 2010 în care se descria cum hackerii chinezi au lansat o serie de atacuri fără precedent cunoscute ca ”Operaţia Aurora” asupra Google Inc şi a altor zeci de companii.

Este cofondatorul CrowdStrike în 2012, companie ce colectează informaţii privind activităţile grupurilor de hackeri din întreaga lume. Aceştia mai comercializează programe soft ce au ca scop combaterea atacuri cibernetice.

Acesta a mai precizat că informaţiile obţinute de către CrowdStrike cu privire la Energetic Bear sugerează că autorităţile din Moscova folosesc spionajul cibernetic pentru a înainta interesele economice ale Rusiei.

Dacă în trecut spionajul rus se concentra mai mult pe informaţii de natură politică, Rusia a început să copieze schema de joc a Chinei doarece spionajul cibernetic poate fi foarte profitabil pentru economia unei ţări, a mai explicat Alperovitch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură