Creţu: „Domnule Tăriceanu, nu e nicio conspiraţie mondială împotriva României”. Ce răspunde şeful ALDE

Corina Creţu
Corina Creţu (Epoch Times România)

Prezentă la Convenţia naţională a PRO România, eurodeputatul Corina Creţu s-a arătat nemulţumită, duminică, de faptul că România a pierdut multe dintre oportunităţile oferite de Uniunea Europeană. Fostul comisar european a adăugat că există mulţi oameni care nu au curajul să reprezinte interesele României, contrazicând pe jumătate spusele lui Tăriceanu care acuza la un moment dat existenţa unei „conspiraţii mondiale împotriva României” şi existenţa unor „yes-men” când vine vorba despre reprezentarea intereselor naţionale.

„Degeaba ne facem complimente după ce s-au pierdut miliarde de euro. Cum explicam eu oamenilor faptul că şi acum 70% din banii europeni care i se cuvin României, din 2014 i se cuvin şi care şi acum aşteaptă la Bruxelles să fie accesaţi. Stăteam cu orele, cu zeci de experţi în primăria capitalei să ajutăm bucureştenii, în timp ce în Guvernul României, oamenii nu ştiau decât să o sape, cum să îi tragă preşul de sub picioare şi să nu o lase să facă niciun proiect.

La insistenţele mele şi ale CE, în final, ultimul act pe care l-am semnat a fost centura Bucureştiului, după doi ani de tergiversări. Îmi pare foarte rău dar nu pot să uit aceste lucruri. Nu pot să uit că am alocat banii pentru metroul din Bucureşti 250 de milioane de euro în februarie 2017. Exact acum trei ani, iar Drumul Taberei este şi acum dat peste cap ca să nu se spună că ‘Corina Creţu a dat bani’ sau că Gabriela Firea nu face ceva.

Haideţi să fim serioşi şi-au bătut joc de oportunităţile pe care le-am avut de la Uniunea Europeană. Pentru că, domnule Tăriceanu, nu e nicio conspiraţie mondială împotriva României. Domnul Tăriceanu a avut dreptate doar atunci când a spus că sunt ‘Yesmeni’. Într-adevăr sunt atât de mulţi oameni care nu au curajul să apere interesele României dar nu pot să îi acuz pus pe alţii că şi urmăresc interesele proprii”, a afirmat Corina Creţu.

Cu acest prilej, eurodeputatul a amintit de momentul în care a blocat tăierile de bani europeni pentru România prin depunerea mandatului de comisar în semn de protest.

„Eu m-am dus cu mandatul pe masă la domnul preşedinte Junker când s-a făcut proiectul de buget pentru 2021-2027 şi i-am spus că eu nu pot să merg în Parlamentul European şi să prezint un buget care are tăieri masive pentru ţările cele mai sărace, pentru că se introdusese un indicator pe migraţii, care era un ‘Robin Hood’ în sens invers, care lua de la săraci şi dădea la bogaţi”, a precizat fostul comisar european.

În replică, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a publicat, luni, pe Facebook un mesaj în care neagă că ar fi reclamat vreo „conspiraţie mondială împotriva României”. Tăriceanu acuză în schimb faptul că „România nu îşi promovează propriile interese în UE”,

Redăm mesajul integral postat de liderul ALDE pe platforma de socializare:

Am citit ‘ştirea’ dată de Ziare.com potrivit căreia Corina Creţu mi-ar fi dat următoarea replică: ‘D-le Tăriceanu, nu există nicio conspiraţie mondială împotriva României’.

Ei bine, eu nu am declarat ieri aşa ceva la Convenţia Pro România şi nici cu vreun alt prilej. Şi nici nu cred în existenţa vreunei conspiraţii împotriva României.

Am însă convingerea că România nu îşi promovează sau apără, după caz, propriile interese, mai cu seamă în UE, dar nu numai. Şi, când o face, o face cu timiditate şi insuficient. Spre deosebire de celelalte ţări europene care îşi fac un titlu de glorie în a-şi apăra propriile interese.

A-ţi apăra interesele ca ţară şi popor nu este o ruşine. Este cea mai nobilă şi responsabilă atitudine pentru un om politic. Este o datorie!

P.S. Iată, textual, ce am spus ieri la Convenţia Pro România:

Actualul Guvern pare să dorească cu orice preţ să ţină România la coada UE, România să fie în continuare o piaţă de forţă de muncă ieftină pentru companiile străine, România să continue să fie un furnizor de forţă de muncă pentru ţările din Vest. Şi, sigur, nu numai atât, să continuăm, din punct de vedere politic, să fim nişte yes-man, adică unii care spun tot timpul ‘da, suntem de acord’.

Sunt dintre aceia, nu ştiu dacă mulţi sau puţini, cred că foarte mulţi români gândesc ca şi mine, că această idee de preţuire a interesului naţional trebuie să existe în politică românească şi vă spun foarte clar că nu voi abdica de la acest principiu niciodată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne