Creştere puternică a numărului de furturi de produse alimentare la nivel mondial, ca urmare a crizei

(photos.com)

Furtul de produse alimentare cunoaşte o puternică recrudescenţă la nivel mondial. Cu toate acestea, cele mai furate produse din marile magazine rămân produsele cosmetice şi hainele, informează cotidianul francez Le Figaro.

Sisteme antifurt se observă mai degrabă pe haine sau pe produse electronice, decât pe carne. Însă, urmând exemplul hipermarketului Auchan din Lille, şi cel din Sarcelles a început să instaleze sisteme antifurt pe fripturile Charal, după ce a constatat o creştere a numărului de furturi din aceste produse, înainte de sărbătorile de la sfârşitul anului.

'Aceasta este o decizie punctuală, ce urmează unei situaţii punctuale', a explicat conducerea grupului pentru Le Parisien(Aujourd'hui en France.

Faptul de a aplica un antifurt atât de vizibil pe un produs alimentar constituie oarecum o excepţie, vizând mai degrabă descurajarea hoţilor. Chiar şi etichetele antifurt mai discrete nu sunt pentru moment folosite decât la limită, pe produse alimentare de lux, precum 'somon fume' sau 'foie gras', în apropierea sărbătorilor.

La un preţ mediu de 1,5 centime euro eticheta antifurt, produsul protejat trebuie să fie suficient de important pentru a acoperi cheltuiala. Or, produsele alimentare nu sunt cele mai furate din marile magazine. Potrivit celui mai recent barometru mondial pentru furturile din reţelele de comerţ şi distribuţie, elaborat de compania specialist în domeniul securităţii Checkpoint Systems, cele mai vizate de hoţi sunt produsele non-alimentare, precum cosmeticele, produsele multimedia, smartphonurile şi hainele, în principal pentru că acestea pot fi revândute şi disimulate uşor. Astfel, magazinele specializate în electronice şi electrocasnice, cum sunt magazinele de bricolaj, sunt mult mai afectate de furturi decât marile suprafeţe alimentare.

Cu toate acestea, distribuitorii de produse alimentare se consideră la rândul lor puternic afectaţi de furturi. Mai mult, specialiştii în domeniu constată o recrudescenţă a acestui fenomen, din cauza crizei. 'De doi ani de zile, magazinele care comercializează doar produse alimentare ne solicită pentru a le echipa produsele cu etichete antifurt, ceea ce nu se întâmpla înainte. Acest lucru s-a accentuat în special în ultimul an', constată Stephane Paul, director de piaţă pentru etichete alimentare la Nedap, lider în domeniu alături de Checkpoint Systems. De exemplu, compania sa a echipat recent cu etichete antifurt reţelele de discount Lidl şi Netto.

Checkpoint Systems preconizează la rândul său să-şi consolideze poziţiile pe piaţa de antifurturi alimentare. În prezent, grupul lucrează cu reprezentanţi din industrie pentru introducerea de etichete antifurt începând de la producţia de articole alimentare în fabrici, chiar în interiorul ambalajelor. 'Acest lucru se face mult în Italia, de exemplu pe brânzeturi şi carne. Sperăm să putem exploata bine această piaţă în creştere', declară Clemence Silvestre, responsabil pentru marketing în cadrul grupului.

Profilul hoţilor de produse alimentare este, cu toate acestea, total diferit de cel al hoţilor, mult mai avizaţi, care vizează raioanele de electronice, de exemplu. 'Aceştia sunt oameni care fură mai degrabă pentru a se hrăni, decât pentru a revinde. Unii chiar mănâncă produsele în interiorul magazinelor, uneori în cabine de probă, pentru a evita să fie prinşi asupra faptului', îşi exprimă regretul Stephane Paul.

Într-adevăr, criza a afectat puternic bugetul alimentar al celor mai sărace familii. Potrivit unui sondaj al Opinion Way, jumătate dintre francezi declară că au încercat să reducă la minim acest capitol de cheltuieli. Carnea a devenit principala ţintă a economiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe