Costul populismului PSD: 65% din veniturile statului se duc pe salariile bugetarilor şi pensii

În primele 8 luni ale acestui an, cheltuielile cu pensii şi salarii au atins cel mai ridicat nivel din 2009-2010, perioadă când România a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi putea susţine cheltuielile curente.
.
. (Epoch Times România)

Statul român a ajuns să cheltuie 65% din veniturile pe care le încasează pe salariile bugetarilor şi pe pensii, arată Adevărul, într-o amplă analiză dedicată execuţiei bugetare pe primele opt luni.

Potrivit sursei citate, acesta este cel mai înalt nivel de cheltuieli cu salariile şi pensiile din 2009 - 2010 încoace, perioadă când România a împrumutat bani de la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi susţine cheltuielile curente.

Astfel, execuţia bugetară pe primele opt luni arată că statul a avut venituri bugetare de 160,4 miliarde de lei, însă a cheltuit cu mult peste posibilităţi, respectiv 166,9 miliarde de lei, ceea ce ne duce la un deficit bugetar din ianuarie până în august de 0,78% din PIB, dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

"Ceea ce este, însă, îngrijorător, este modul în care cheltuie Guvernul banii. Potrivit cifrelor publicate de Finanţe, din cele 160 de miliarde de lei încasate în primele opt luni ale acestui an, 44,9 de miliarde de lei s-au dus pe cheltuieli de personal, adică pe salariile bugetarilor. O creştere de 21,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, datorată în principal creşterilor salariale din Legea salarizării şi nu numai, dar şi majorării salariului minim pe economie, de la 1 februarie 2017.

De asemenea, pe asistenţa socială, adică preponderent pe pensii, statul a mai cheltuit circa 59,85 miliarde de lei, o majorare de 11,3% faţă de anul precedent. Influenţa majoră a fost, aici, majorarea succesivă a punctului de pensie în acest an, cu 5,25% de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, şi cu 9% de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei", arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne