Guvernul "rezolvă" problema urşilor: îi dă la export

Ministrul Mediului a reluat laitmotivul "ursului care mănâncă omul" şi a anunţ că statul a făcut şi face demersuri să inventarieze şi cipeze urşii din România şi să expedieze peste graniţă o parte dintre ei.
(Getty Images)

Ministerul Mediului a găsit o soluţie pentru rezolvarea problemei urşilor, care iată, par a fi prea mulţi pentru puţinul habitat care le-a fost lăsat. Soluţia nu constă în împăduriri sau în crearea de rezervaţii, ci în... exportarea patrupedelor. Astfel, ambasadorii români au fost rugaţi să se intereseze dacă ţările în care îşi desfăşoară activitatea au rezervaţii care pot primi urşi din România.

„Am avut o discuţie chiar la 1 septembrie, când a fost ziua diplomaţiei, unde au fost prezenţi marea majoritate a ambasadorilor noştri în străinătate, i-am rugat mai ales acolo în ţările în care au rezervaţii, în care şi ursul ar putea să trăiască, am rugat ca să ne ajute, în sensul că noi împreună cu dumnealor să facem hârtii către ministerele de resort din statele respective, astfel încât o parte din urşii pe care îi avem - şi bineînţeles că o să fie vorba de urşii care au vârstă fragedă - să îi putem trimite în aceste rezervaţii”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, citată de digi24.ro.

Gavrilescu a mai precizat că vrea să inventarieze şi să cipeze urşii, această operaţiune urmând să fie făcută cu bani europeni, arată, la rândul său, Agerpres.

"Săptămâna trecută am avut discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, care abia acum au înţeles realitatea din România privind specia de urs. Le-am explicat că România nu are o inventariere clară a acestei specii, avem doar vorbe în funcţie de ce ni s-a dat de la fiecare fond cinegetic. Ştim că sunt aproape 7.000 de capete, dar se pare că sunt mult mai multe. Şi pentru acest lucru, tot cu ajutorul banilor de la UE şi în asociere cu Academia Română şi cu câteva institute de cercetare, vom scrie un proiect prin care să inventariem, să cipăm, să protejăm această specie, astfel încât să nu mai fim puşi în situaţia în care ursul să mănânce omul", a precizat Gavrilescu.

Potrivit ministrului, România poartă discuţii cu alte ţări europene, la nivel de ambasade, pentru identificarea unor rezervaţii care ar putea prelua o parte din urşii din România.

"În UE se spune că sunt în total vreo 900 de urşi, iar noi avem peste 7.000 sau 10.000, nici nu ştim exact, şi dorim ca aceşti urşi, protejând specia, să fie luaţi de anumite rezervaţii, acolo unde există posibilitatea", a susţinut ministrul.

Până acum nicio ţară europeană nu s-a arătat dornică să vină în întâmpinarea dorinţei autorităţilor române de scoate în afara graniţelor urşii.