Corneliu Dobriţoiu: Când semnăm contractul vom putea spune că luăm avioane F-16. Până atunci doar negociem

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu. (Lavinia Savu /Epoch Times)

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, consideră că achiziţia celor 12 avione americane F-16 second-hand va fi o certitudine de abia după ce va fi semnat contractul. Momentan reprezentanţii ministerului se află în etapa negocierilor care se poartă în prezent cu un singur furnizor, relevă B1 Tv.

Astfel, autorităţile române pot aloca de la bugetul de stat banii necesari pentru cumpărarea acestor aparate de zbor care vor putea fi folosite începând din 2016. Primii bani vor fi achitaţi în cursul anului viitor.

"Vom putea spune acest lucru în momentul în care vom semna contractul. Deci, vom demara etapa negocierilor şi abia la sfârşitul acestei etape putem să avem certitudini. Dacă vom avea succes, categoric că ne vom opri aici, dacă nu vom avea succes şi dacă piaţa produselor multirol se va îngusta, atunci vom deschide negocieri şi cu alţii”, a explicat Corneliu Dobriţoiu, precizând că va fi realizat un program multianual de finanţare din bugetul de stat pentru plata aparatelor de zbor.

Totodată, Dobriţoiu a adăugat că a prezentat la negocieri “concepţia de dezvoltare a capacităţilor aeriene până în 2030”, care să permită pe viitor achiziţionarea unui “aparat de generaţia a cincea”.

“Am prezentat concepţia de dezvoltare a capacităţilor aeriene până în 2030, e o concepţie graduală care vizează pe o perioadă iniţială desfăşurarea unei achiziţii, urmată de o operare în comun atât a MIG-21 Lăncer cu avionul care va intra în dotare şi o perioadă finală care sperăm noi, în alte condiţii economice, să ne asigure accesul către un aparat de generaţia a cincea”, a declarat ministrul Apărării.

De asemenea, discuţiile se vor purta la nivel guvernamental şi cu un alt stat al Uniunii Europene.

"Dacă nu vom reuşi să achiziţionăm multirol, atunci părerea mea este că România va avea o problemă de securitate naţională, gândindu-mă la faptul că noi la momentul aderării la NATO ne-am asumat nişte obligaţiuni pe care nu le mai putem îndeplini şi asta înseamnă că un alt stat aliat să vină să ne păzească spaţiul aerian, să facă misiunile de poliţie aeriană", a conchis Corneliu Dobriţoiu.

În cadrul şedinţei de pe 27 septembrie, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a aprobat achiziţia avioanelor multirol, care se va face în cadrul programului “Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Guvernul a decis să eşaloneze plata pe mai mulţi ani pentru ca efortul bugetar să fie cât mai mic.

"Efortul se situează undeva în jurul la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu înseamnă că avioanele costă 600 de milioane de dolari. Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a precizat ministrul Apărării.

Preţul avioanelor este de 120 de milioane de euro, iar restul de bani până la 600 de milioane de dolari îl reprezintă suportul logistic. La acesta, se vor adăuga costurile cu modernizarea pistelor care se ridică la suma de 55 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne