Coplata în sănătate ar putea fi amânată. FMI va decide

.
. (Joe Raedle/Getty Images)

Pacienţii ar putea scăpa deocamdată de coplată, dacă FMI va fi de acord cu propunerea autorităţilor române de a amâna introducerea acestei forme de plată. Solicitarea a fost făcută fără a se preciza un termen până la care se amână aplicarea măsurii, iar oficialii FMI este foarte probabil să fie de acord, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Coplata reprezintă unul dintre angajamentele Guvernului luate anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat, la acel moment, ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40% dintre pacienţi.

Decizia de propunere a unei amânări vine după ce mai multe asociaţii de pacienţi şi chiar medici au atras atenţia că introducerea coplăţii ar putea afecta grav bugetele românilor cu venituri scăzute şi le-ar putea limita drastic dreptul la îngrijiri medicale.

Cât se plăteşte

Ministerul Sănătăţii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte că asiguraţii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate atât prin spitalizare de zi, cât şi prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul facultativ în asistenţa medicală spitalicească, cu excepţia serviciilor medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I şi I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II şi II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV şi 20 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.

În proiect se mai arată că în unităţile care sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi şi care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei.

Nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist şi este de 4 lei pe consultaţie, iar cel maxim, care se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultaţie.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, nivelul coplăţii pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultaţie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultaţie. Pentru investigaţii de înaltă performanţă din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplăţii va fi următorul: RMN nativ - 150 de lei, RMN cu substanţă de contrast - 250 de lei, CT nativ - 100 lei, CT cu substanţă de contrast - 150 de lei, angiografie - 80 de lei şi scintigrafie - 100 de lei. Toate tarifele de coplată sunt valabile pentru servicii oferite în baza unui bilet de trimitere.

Categorii de persoane scutite

Vor fi scutite de la coplată mai multe categorii de asiguraţi, respectiv copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună; toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne