ONG-uri de media din RM: Guvernul are un comportament incorect şi discriminatoriu în raport cu unii jurnalişti şi redacţii

Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei (facebook.com/Grigoriţă Ştefan)

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass media de la Chişinău şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „degradarea limbajului de comunicare publică la nivel guvernamental” şi au solicitat primului ministru Ion Chicu, consilierilor şi responsabililor de comunicare să adopte un comportament corect şi nediscriminatoriu în raport cu jurnaliştii şi redacţiile instituţiilor media.

Declaraţia a fost făcută publică în contextul faptului că recent, Vitalie Dragancea, consilier al prim-ministrului, în comunicarea cu reportera săptămânalului “Ziarul de Gardă”, şi-a permis unele aprecieri care ar denota „lipsa competenţelor de comunicare la înălţimea funcţiei publice pe care o deţine”.

„Răspunzând la solicitarea ZdG de a facilita un interviu cu premierul, consilierul a declarat că “eu aleg instituţiile mass media care au cel mai mare impact” şi că “eu nu am angajamentul să satisfac”. Anterior, premierul Ion Chicu a răspuns într-un limbaj frivol invitaţiei PRO TV Chişinău de a participa la emisiunea “În profunzime”, scriind pe reţelele de socializare că merge la alt post TV, deoarece acolo e televiziune, nu Las-fierbinţi”, se mai arată în declaraţia asociaţiilor de media.

În opinia autorilor declaraţiei, comunicarea publică a demnitarilor şi funcţionarilor remuneraţi din impozitele achitate de toţi cetăţenii Republicii Moldova nu poate fi bazată pe discriminare, abordare selectivă, etichetare a redacţiilor şi jurnaliştilor, dar nici pe aprecieri subiective ale profesionalismului acestora. „Guvernarea este obligată să răspundă la întrebările jurnaliştilor, inclusiv la întrebările incomode, nu doar la simpatizanţii unor anumite curente politice.”

În concluzie, ONG-urile au notat că angajamentele la nivel internaţional şi european, asumate de Guvernul R. Moldova, prevăd inclusiv asigurarea accesului deplin la informaţii de interes public, a pluralismului, respectarea libertăţii presei şi a drepturilor jurnaliştilor, iar faptul că unii angajaţi noi din sistem nu au pregătirea şi competenţele necesare poate fi remediat printr-un plan de acţiuni şi prin formarea profesională în domeniul comunicării cu cetăţenii şi jurnaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe