Conservatorii francezi câştigă alegerile departamentale

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)

Partidul conservator Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) şi aliaţii săi de centru au câştigat runda finală a alegerilor departamentale franceze, conform sondajelor.

UMP, condus de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, şi-a asigurat controlul asupra a 65 până la 70 dintre cele 98 de consilii locale, comparativ cu 41 deţinute anterior de partid, conform postului de ştiri BFMTV.

Partidul Socialist al preşedintelui Francois Hollande pare să fi câştigat până la 34 dintre departamente, pierzând jumătate din cele 61 de consilii pe care le-a controlat înaintea alegerilor, conform rezultatelor prezentate duminică de sondaje.

Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a câştigat numeroase mandate de consilieri, “un magnific succes” în opinia preşedintei Marine Le Pen care şi-a exprimat satisfacţia pentru “nivelul electoral excepţional” al partidului său, susţine Agerpres.

Partidul nu a reuşit însă să preia conducerea în niciun departament, conform sondajelor. "Este sigur" acest lucru, a declarat numărul doi al Frontului Naţional, Florian Philippot.

Alegătorii s-au dus duminică la cabinele de votare pentru a alege 4.108 consilieri pentru 98 din cele 101 departamente ale Franţei.

Alegerile sunt văzute în mare parte ca un test înaintea alegerilor prezidenţiale franceze din 2017, deşi au fost ignorate de aproximativ jumătate din cei 40 de milioane de alegători.

Franţa, cea de-a doua economie a Europei, se luptă cu crize politice şi economice, intensificate de la preluarea puterii de către Hollande în mai 2012.

Economia franceză stagnează de mai mulţi ani, înregistrând o rată a şomajului de aproximativ 10%. În plus, politicile de austeritate ale Franţei au făcut ca cetăţenii ţării să se afle sub o presiune financiară mai mare ca niciodată. Impozitul pe profit a fost mărit, în timp ce reducerile masive în privinţa serviciilor sociale au forţat multe gospodării să îşi folosească propriile economii pentru a acoperi absenţa guvernului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe