Comandant NATO avertizează: Cablurile şi conductele submarine importante sunt "ameninţate" de Rusia şi alţi inamici

(Captură Foto)

Viceamiralul Didier Maleterre, comandant adjunct al Comandamentului Maritim Aliat al NATO, avertizează cu privire la pericolul la care sunt expuse cablurile şi conductele importante de pe fundul mării, potrivit Business Insider.

"Este o problemă de securitate pentru aproape 1 miliard de civili din ţările NATO. Trebuie să fim protejaţi şi bine aprovizionaţi de infrastructurile noastre submarine vitale", a afirmat Maleterre pentru The Guardian.

Declaraţia vine în contextul în care aliaţii NATO au detectat mai multe cazuri de activitate suspectă în jurul infrastructurii subacvatice în ultimii ani, iar comandantul a precizat că ruşii au "dezvoltat o mulţime de războaie hibride sub mare pentru a perturba economia europeană, prin cabluri, cabluri de internet, conducte".

Maleterre a spus că unele dintre submarinele cu propulsie nucleară ale Rusiei au fost construite în scopuri de război hibrid, aşa cum ar fi putut fi cazul unui submarin rusesc care a luat foc în urmă cu câţiva ani.

"Toată economia noastră subacvatică este ameninţată", a afirmat el.

Luna trecută, în timp ce războiul din Ucraina continuă, Moscova a declarat că plănuieşte să mărească numărul trupelor care supraveghează graniţele statelor membre NATO, adoptând o poziţie similară cu cea din timpul Războiului Rece.

Pe fondul tensiunilor, ţările NATO au scanat extensiv apele folosind senzori, sateliţi, diverse submarine şi alte instrumente pentru a identifica vinovaţii şi a proteja reţelele subacvatice.

Maleterre a subliniat faptul că aceste reţele subacvatice sunt extrem de vulnerabile la atacuri.

"Mai mult de 90% din [internet] se află sub mare. Toate legăturile noastre între SUA, Canada şi Europa transmit sub mare, aşa că există o mulţime de vulnerabilităţi", a spus el.

Au existat o serie de incidente suspecte care au implicat infrastructura subacvatică.

În octombrie 2023, o sursă necunoscută a avariat cabluri de comunicaţii şi o conductă de gaz între Estonia şi Finlanda. În februarie 2022, anchetatorii poliţiei au descoperit că implicarea umană ar fi putut fi cauza deteriorării unui cablu de date norvegian din fibră optică. Cu un an înainte, o secţiune lungă de cablu a dispărut.

Un incident special care a atras o atenţie semnificativă a fost deteriorarea conductelor de gaz Nord Stream dintre Rusia şi Germania în septembrie 2022. Oficialii occidentali s-au grăbit să dea vina pe Rusia, dar nu au avut dovezi care să demonstreze implicarea ţării în incident. Ucraina a fost, de asemenea, un potenţial suspect.

Oficialii NATO şi-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la ameninţările la adresa infrastructurii cheie din spaţiul maritim. În 2017, de exemplu, comandantul forţelor de submarine ale NATO, a declarat pentru The Washington Post că "vedem acum o activitate subacvatică rusă în apropierea cablurilor submarine pe care nu cred că am mai văzut-o vreodată".

El a spus că "Rusia este în mod clar interesată de infrastructura submarină a NATO şi a naţiunilor NATO".

Iar odată cu războiul din Ucraina, aceste îngrijorări s-au amplificat. Anul trecut, secretarul general adjunct al NATO pentru informaţii şi securitate a declarat reporterilor că "există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine şi alte infrastructuri critice cu scopul de a perturba viaţa occidentală şi a obţine o pârghie împotriva acelor naţiuni care asigură securitatea Ucrainei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe