CNA: La Inspectoratul Naţional de Patrulare de la Chişinău persistă riscuri majore de corupţie

Agenţii de partulare INP din RM promovează interese private în detrimentul celui public şi exercită presiuni asupra conducătorilor auto sau agenţilor economici, constată Centrul Naţional Anticorupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău a prezentat miercuri, 10 octombrie, Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică concluziile monitorizării şi evaluării integrităţii instituţionale a Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) menţionând că în perioada anilor 2017 – 2018 printre principalele probleme evidenţiate sunt necunoaşterea cadrului legal, încălcările de procedură admise de agenţii de patrulare ai INP şi numărul în creştere al proceselor-verbale contravenţionale contestate şi anulate de instanţele de judecată.

CNA a ţinut să sublinieze că problemele identificate generează numeroase riscuri de corupţie, inclusiv unele care s-au materializat în trecut: coruperea pasivă şi trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi exercitarea împuternicirilor în mod discreţionar, promovarea unor interese private în detrimentul interesului public, exercitarea de abuzuri din partea agenţilor de patrulare, pasarea responsabilităţii de la o entitate la alta şi exercitarea de presiuni asupra conducătorilor auto sau agenţilor economici.

Potrivit statisticilor CNA, 60% din incidentele de integritate înregistrate în perioada de referinţă ar reveni angajaţilor INP cu studii medii de cultură generală, care au un nivel scăzut de pregătire profesională şi manifestă dezinteres în activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe